Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Johannas barnvagn gick sönder – då fick hon idén som slutade med ett succéföretag

Bra idéer kan förändra en människas liv. Så var det för 23-åriga Johanna Viklund i Torrom, Noraström. Dålig kvalité på barnvagnen gav henne en lyckad affärsidé.

Annons

Johanna Viklund jobbar nu som egen företagare med Höga kusten design och har så fullt upp att hon kunnat anställa sin mamma i företaget.

Affärsidé: Tillverka skydd och personliga designer för handtag och byglar till barnvagnar.

– Allt började med att jag blev mamma i oktober 2014 och köpte en barnvagn där handtaget snabbt gick sönder, säger Johanna Viklund.

Johanna var inte nöjd med detta utan plockade fram sin kunskap och sitt MVG i slöjd från högstadiet. Hon experimenterade lite med olika material innan hon hittade ett speciellt konstläder. Ett material som hon nu använder för att tillverka skydd till barnvagnarnas handtag och byglar.

Johanna Viklund har sin ateljé i källaren.

– Barnen biter ju ofta i bygeln så den går också sönder och handtagen i skumgummi torkar och spricker. Nu kan man antingen sätta dit mitt skydd förebyggande eller reparera trasiga delar.

Hon lade ut det hon sytt på internet som en kul grej att visa kompisarna. Och då tog det fart direkt.

– Jag fick plötsligt massor av förfrågningar från andra som ville ha samma sak.

Det fullständigt exploderade på internet och för ett år sedan hade Johanna så många beställningar att hon startade eget. Hon säljer över hela Norden på sin webbshop.

Förutom skydden tillverkar hon också en speciell platta med sele som man kan ha barnet sittande på i vagnen.

– Vi håller på att flytta och då ska vi sätta upp en stuga på vid vårt nya hus där jag kan ha ett lager och visa alla modeller, även ha hemmaförsäljning alltså.

Johanna Viklund berättar att det finns 20-talet särskilt vanliga modeller av barnvagnar och att hon har skydd som passar för alla. Hon kan också ta emot specialbeställningar. Många vill även ha personliga detaljer på skydden, som broderier och barnens namn.

En pimpad barnvagn.

Det här bygelskyddet tillverkade hon till sin egen sons barnvagn.

– Barnvagnar i dag har blivit enormt trendiga och de är inte billiga. Ungefär 10 000 kronor kostar de vanligaste modellerna och de lite lyxigare uppemot 17 000 kronor eller mer.

Att då för några hundringar kunna reparera en trasig barnvagn verkar locka kunder. I de allra flesta fall finns nämligen inga reservdelar att köpa. Johanna är den enda norr om Stockholm som tillverkar sådana här skydd, berättar hon.

– Jag har nog fått över 1 000 order och ligger på ungefär 40 beställningar i veckan. Det kan jag leva på och dessutom ha mamma anställd på deltid.

Egentligen skulle hon utbilda sig till sjuksköterska, men hur det blir med den saken återstår att se.

– Jag tjänar ju lika bra nu som jag skulle göra som sjuksköterska.

Höga kusten design heter Johanna Viklunds företag och webbshop.

Mer läsning