Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kramfors polisstation utsatt för hot – nationella bombskyddet tillkallades

En försändelse med vitt pulver samt ett hotbrev levererades till polisstationen i Kramfors under måndagen. Stationen spärrades av och nationella bombskyddet anlände under kvällen. Minst tre personer ska ha blivit exponerade för det misstänkta pulvret. Vid 22.15 meddelade polisen att ämnet inte bedöms vara farligt.

Annons

TV: Vi sände live från platsen vid 22-tiden

(+) Uppföljning: Polisen ser allvarligt på pulverbrevet i Kramfors: "Extra allvarligt då det är en markering mot hela samhället"

Posten anlände till stationen under morgontimmarna och då upptäcktes en försändelse med ett misstänkt vitt pulver.

– Det har kommit en försändelse med ett misstänkt ämne. Det fanns även ett brev med hot riktat mot polisen. Vi har inlett en förundersökning och i nuläget rubricerar vi det som grovt olaga hot, säger Jörgen Bohman, förundersökningsledare i södra Ångermanland.

Polisstationen har spärrats av.

Levererades det i ett brev eller en kartong?

– Jag kan inte säga mer än att det kom i en försändelse.

Vad stod det i brevet?

– Det kan jag inte svara på.

Tre anställda vid polisstationen exponerades för ämnet och de har under dagen och kvällen hållits avskilda i väntan på att man skulle ta reda på vad det rör sig om för ämne.

– Alla tre befann sig i anslutning till försändelsen när den öppnades och pulvret rann ut. De har placerats avskilt för att begränsa eventuell spridningsrisk, säger Bohman.

Polisen utredde det hela som en särskild händelse vilket innebär att man gick upp i stab. En utvald grupp poliser jobbade med ärendet utanför den ordinarie polisiära verksamheten.

– Det är väldigt ovanligt att vi klassar något som en särskild händelse, säger Bohman.

Varför har ni inte gått ut med någon information kring detta på hela dagen?

– Det vet jag faktiskt inte. Men vår bedömning är att det inte finns någon fara för allmänheten.

Vid 14-tiden ska beslut ha fattats om att personalen skulle gå hem och stationen spärrades av, vilket SVT Västernorrland var först med att rapportera.

Enligt Kurt Marklund, befäl vid polisens regionledningscentral, anlände nationella bombskyddet till Kramfors strax efter klockan 20.

– Ärendet ligger inte hos mig, men jag kan berätta att flera polisbilar är på plats samt räddningstjänst och ambulans, säger Marklund.

Man upprättade en saneringsplats i anslutning till avspärrningarna.

– Om pulvret visar sig vara något farligt behövs en saneringsplats om någon blivit utsatt för det.

Varför skickas nationella bombskyddet dit om det handlar om ett misstänkt vitt pulver?

– Jag vet faktiskt inte, men jag utgår från att de har även den kompetensen, säger Kurt Marklund.

När vår reporter Robbin Norgren anlände till platsen under kvällen var där ett stort pådrag med ett stort antal räddningsfordon, ambulans och polisbilar.

Strax före klockan 22 plockade polisen bort avspärrningsbanden och de flesta ditkallade lämnade platsen. Vid samma tid fick de tre anställda som tidigare behövt stanna kvar inne på polisstationen gå hem. Verksamheten på polisen i Kramfors kommer att återgå till det normala under tisdagen.

Polisen meddelar på sin hemsida att det misstänkta ämnet inte bedöms vara farligt men att det rutinmässigt ändå skickas på analys.

Mer läsning