Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Peter fällde årets första björn: "Den började jaga efter hundarna"

Redan under morgonen sköts den första björnen i länet. Det var Peter Andersson som var ute och jagade i Myckelby som lyckades fälla björnen. Björnen fälldes i Kramfors kommun.

Annons

Läs också: Här fälldes första björnen på årets björnjakt: "En ganska stor hanne på 226 kilo"

Peter Andersson fällde den första björnen under årets licensjakt i Västernorrland.

Samling skedde klockan fyra på morgonen då man delade upp passen.

– Vi blev hänvisade till en plats där man misstänkte att det fanns björn. När vi släppt lös hundarna dröjde det inte lång tid förrän de fick upp spår. Björnen gick inte så långt ifrån platsen, säger Peter Andersson och fortsätter:

– Den gick in i ett väldigt tätt snår och vi följde efter. Ganska snart befann sig björnen på ett avstånd på kanske 20 meter. Vi försökte då få honom att röra sig, på tio meters avstånd började vi skymta honom. Då vände han plötsligt rätt om och började jaga efter hundarna. Kom rätt på. Jag fick in en bra träff och han stupade. Ungefär så gick det till.

Jakten skedde på så kallat ståndskall och hundarna som gjorde jobbet är Tangler och Igor från Långnäset, som ägs av Johan Larsson.

Björnen var en äldre hanne på 226 kilo. En relativt stor björn, även om det finns exempel på björnar över 300 kilo.

I Västernorrland har Länsstyrelsen gett tillstånd till att fälla 22 björnar. Jakt får bedrivas mellan den 21 augusti och 15 oktober. Jakt kan ske mellan en timme före solens uppgång och två timmar före solens nedgång.

Jakt på björn sker efter beslut från Länsstyrelsen och är begränsad till antal för att hålla individtätheten vid en björn per kvadratmil.

Mer läsning

Annons