Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tioårsjubilerande Box Whisky firade framgångar: "Förenar whisky, konst och kultur"

På Box Whiskyfestivals tioårsjubileum bjöds det på musikunderhållning, gourmetmat och en uppsjö aktiviteter förknippade med den ädla bärnstensfärgade drycken. Det var whiskyprovningar, buteljeringar och besök i destilleriet och på fatlagret.

Annons

Box Whiskeys vd Thomas Larsson inviger festivalen med en skål.

Den första festivalen samlade runt 40 personer. Året var 2006 och idén att starta whiskytillverkning i Marieberg vid Ångermanälven hade precis kläckts. För företagets vd Thomas Larsson innebar det en andra chans i yrkeslivet.

– Man behövde ha med en bonde, och då tog man med den galnaste som kunde hittas i trakten, och det var jag, säger Thomas Larsson med ett skratt.

Resten är, som det heter, historia. Box har växt så det knakar. Förra årets festival samlade runt 2 500 besökare. Årets jubileumsupplaga mönstrar förmodligen färre på grund av det usla vädret.

Festivalen tjuvstartade lite försiktigt redan på fredagskvällen. Här kunde man träffas i all enkelhet över en öl, en macka eller hamburgare och lite skön musik. Det var ett perfekt sätt för, framför allt, alla tillresta att inleda årets festival.

Inte bara whisky. Vänner, grannar och kollegor från Hernö Gin fanns också på plats.

Box har inte enbart besökare från närområdet utan även från hela landet, och faktiskt också från utlandet. Många av dem skaffar sig köprätter till årets festivalwhisky.

– Och eftersom de bara kan hämtas ut på Systembolaget i Kramfors stannar många till på måndag. Det genererar massor med övernattningsnätter för bygden, säger Thomas Larsson.

Box Whisky kan också glädja sig åt internationella framgångar. Expansionen i utlandet kom åtminstone två år tidigare än man hade planerat och redan nästa år kommer Box att finnas representerat på Europas marknader.

– Men vi vill skynda långsamt, precis som vi har gjort hittills, säger Thomas Larsson och fortsätter.

– Nu ska vi bara glädja oss åt detta fantastiska evenemang i en unik miljö som förenar whisky, konst och kultur.

Imponerande syn på lagret.

Besökarna passade på att bekanta sig med olika whiskymärken.

Mer läsning

Annons