Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Titta prinsen, så här blir din upptäckarpark vid Skuleberget: "Man ska inte bara gunga och snurra"

Den planerade upptäckarparken vid Skuleberget som prins Nicolas, hertig av Ångermanland fick i dopgåva från hertigdömet håller nu på att realiseras.

Annons

Så här ser skissen för lekparken ut i nuläget.

I början av juli skickade länsstyrelsen in bygglovsansökan för ombyggnation av parkeringsytor samt upptäckarparken. Skisserna för parken visar att den, precis som namnet antyder, blir något annat än en traditionell lekpark med gungor och rutschkanor.

– Det är inte en lekplats i traditionell bemärkelse, den är lite Höga Kusten personifierad. Den ska hela tiden anknyta till världsarvet. Genom lek ska man kunna upptäcka de här fenomenen, säger Anna Carlemalm, föreståndare för naturum Höga Kusten.

Planen är att parken ska byggas i samband med bygget av Rastplats Skuleberget längs E4an som Allehanda.se tidigare skrivit om. Rastplatsen finansieras av Trafikverket medan parken finansieras av Naturvårdsverket.

– Vi ska försöka bygga allt i ett svep när vi ändå har folk där så att allt grundarbete görs på en gång. Men det är viktigt att allt smälter ihop, säger Anna Carlemalm.

Den planerade upptäckarparken kommer ligga framför naturum vid Skuleberget.

Läs mer: I dag döps hertigen av Ångermanland – här är hertigdömets gåva

Enligt direktiv från Naturvårdsverket ska det finnas obemannad naturvägledning utomhus och parken som kommer ligga någonstans framför naturum blir en del av det.

– Vi tyckte det var bra när det blev en hertig av Ångermanland att ta tillfället i akt och göra något bestående som även tillfaller allmänheten. Man ska inte bara gunga och snurra, det finns en djup pedagogisk baktanke i det hela. Parken blir en del av en större helhet, det är det som ingår i dopgåvan.

– Sen hoppas jag att de kommer hit och inviger parken när det är dags, avslutar Anna Carlemalm.

Skuleberget.

Skogen.

Lökgrottan.

Isflaken.

Mer läsning

Annons