Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krav enligt kollektivavtal slår mot de små företagen

Annons

De små företagen är Sveriges jobbmotor. För att Sverige ska få nya och växande företag som bidrar till att jobben blir fler måste politiken värna företagens villkor. Därför ser vi mycket allvarligt på att regeringen nationellt går fram med ett förslag som riskerar att göra det svårare för små och medelstora företag att lämna anbud vid offentlig upphandling. Sundsvall har dessvärre redan genomfört flera av förslagen, och dessutom vill (S), (C) och (V) i Sundsvall gå ännu längre.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Frågan om offentlig upphandling kan säkert verka abstrakt och främmande. I själva verket är det en fråga som slår rakt ner i vardagen. Varje år handlar nämligen stat, kommuner och landsting varor och tjänster för cirka 600 miljarder kronor genom offentlig upphandling.

Det är viktigt att ställa krav på dem som lägger anbud. Oseriösa företag ska inte tillåtas att konkurrera ut seriösa. Men när regeringen nu presenterar ett lagförslag som gör det mycket svårt för företag utan kollektivavtal att lägga anbud vid offentlig upphandling, så låter man i praktiken de stora företagen konkurrera ut de små.

Regeringen föreslår att upphandlande myndigheter ska ställa krav motsvarande kollektivavtal när det gäller lön, semester, arbetstid, försäkringar och tjänstepension. Alla företag som vill vara med och lägga anbud ska tvingas leva upp till krav som definieras i kollektivavtal, oavsett om de har valt att teckna sådant eller inte. Förslaget är allvarligt av flera skäl.

1. Sex av tio företag med färre än 50 anställda saknar i dag kollektivavtal. De allra flesta av dessa företag lever upp till tuffa arbetsrättsliga krav med goda villkor för sina anställda, men de tycker inte att kollektivavtalen erbjuder den flexibilitet som de behöver. Konsekvenserna av regeringens förslag riskerar bli att ännu fler än i dag avstår från att lägga anbud vid offentlig upphandling. Det riskerar leda till minskad konkurrens och minskade möjligheter för små företag att växa.

2. Förslaget utgör dessutom ett på många sätt märkligt angrepp på den svenska modellen som innebär att det ska vara upp till parterna själva att definiera villkoren på arbetsmarknaden och att det inte finns något tvång att teckna avtal. I Sundsvall har man gått ännu längre när man ställer faktiska krav på anslutning till kollektivavtal för den som lägger anbud. Det strider mot EU-rätten som förbjuder tvångsanslutningar till föreningar. Och det slår stenhårt mot de små lokala företagen.

3. Svenska företag missgynnas jämfört med utländska företag. För så kallad utstationerad arbetskraft får nämligen bara vissa av kraven ställas. En lagändring skulle alltså innebära att svenska företag möter tuffare krav än företag som lägger anbud från utlandet.

Vare sig företagen eller enskilda medborgare är hjälpta av mer krångel i systemen. Det som behövs är enkla och tydliga regelverk som tillåter att myndigheterna ställer krav utan att diskriminera de små företagen. Vi kommer aldrig medverka till att försvåra för de små företagens möjligheter att konkurrera.

Maria Malmer Stenergard (M)

Riksdagsledamot i finansutskottet

Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

Riksdagsledamot i näringsutskottet

Jörgen Berglund (M)

Oppositionsråd, Sundsvall

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel