Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krav på miljö och etik när kommunen handlar

Drygt en miljard kronor, det handlar Sundsvalls kommun för på ett år. Med så mycket pengar blir kommunen en maktfaktor som kan ställa krav på allt från blöjor till pensionsavtal. Miljökraven är redan antagna av fullmäktige. Snart ställs också krav på etik, arbetsrätt och mänskliga rättigheter.

Nu väntar vi bara på besked om hur Lissabonfördraget påverkar arbetsrätten. Sen är förslaget klart, säger Göran Bodén som är chef på kommunstyrelsens upphandlingsenhet i Sundsvall.

Från deras kontor på femte våningen i kommunhuset samordnas alla kommunens inköp. En verksamhet som framför allt styrs av lagen om offentlig upphandling. Men beställer gör förvaltningarna för det mesta själva. Upphandlingskontorets uppgift är att vara konsulter och hitta bra inköpsmöjligheter.

På Göran Bodéns bord finns förslaget till en ännu inte antagen uppförandekod för leverantörer. Redan i den första meningen står det att Sundsvalls kommun har ett ansvar för att arbeta aktivt med omställningen till ett hållbart samhälle. "Upphandling är ett prioriterat utvecklingsområde för att åstadkomma denna samhällsutveckling.

Från och med nästa år kommer kommunen att kräva att leverantörer och underleverantörer ska följa FN.s konvention om mänskliga rättigheter, ILO.s åtta kärnkonventioner, FN.s barnkonvention samt det arbetarskydd, arbetsrätt och den arbetsmiljölagstiftning som gäller i tillverkningslandet.

Det är viktigt att våra lokala leverantörer kan klara kraven och får möjlighet att anpassa sig till de nya villkoren. Men kan inte kontrollera underleverantörer i andra länder.

Frågan om inköp direkt från andra länder är bara teoretisk. I dag köper Sundsvalls kommun in allting, också utlandsproducerade varor, från leverantörer i Sverige. För det mesta görs inköpen på ännu närmare håll, lokalt eller regionalt. Och billigast blir inte alltid bäst. Lika krav ställs på pris och kvalitét.

Alla som vill får vara med och lämna anbud. Även mindre leverantörer, säger Göran Bodén och visar på upphandlingsenhetens hemsida. Där kan leverantörerna läsa om vad kommunen ska köpa in, regler och sista dagen för anbudet. I Sundsvalls kommun sker allt anbudsförfarande med dator.

Mycket av det livsmedel som kommunen köper in är lokalt producerat. Till exempel Sundsvalls Potatis AB säljer potatis som odlats i närområdet. Finstabagaren leverarar en del av allt bröd som går åt och köttprodukterna säljs av Nord Kött och Chark i Timrå.

Nu planeras för nästa steg när kommunen ska handla in varor och tjänster med elektronisk handel. Först ut är socialtjänsten och Sundsvalls gymnasium. Precis som från en vanlig webbshop kan de handla allt som behövs för verksamheten från möbler till livsmedel.