Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krävande flyktingbarn sorteras – ger större vinst för privata bolag

Socialtjänsten i Sundsvall sorterar ensamkommande flyktingbarn efter hur krävande de är.
Ju mer krävande barnet är – desto mer pengar tjänar privata vårdbolag.

Annons

Efter att socialtjänsten sorterat ensamkommande flyktingbarn placeras de i familjehem som valts ut av privata bolag.

Är situationen brådskande är det inte säkert att man placerar barn i familjehem som hunnit granskats av socialtjänsten.

– När det är panik görs inga upphandlingar alls. Och jag tror heller inte att kollektivavtal är ett krav för att samarbeta med oss, säger Anders Fagerblom, handläggare på socialtjänsten i Sundsvall.

Fyra av de privata vårdbolag som kommunen har avtal med riktar in sig enbart mot den familjehemsform som benämns kraftigt förstärkt familjehemsvård och som genererar mest pengar. Humana är ett av dem.

– Socialtjänsten gör en bedömning innan ärendet kommer till oss, säger Per Schüller, divisionschef för familjehem och öppenvård på Humana.

Ett besvärligt barn kostar socialtjänsten 3 000 kronor per dygn, ett mindre krävande 1 500 kronor. På Humana går tio procent av pengarna till vinst åt bolaget. Det innebär att ett enskilt barn som klassats som krävande av Sundsvalls socialtjänst kan ge Humana över 100 000 kronor i vinst per år.

Hur mycket av socialtjänstens resurser som går till barnet i slutändan går inte att säga eftersom vinsten som entreprenörerna tar ut varierar och även vilket arvode de ger familjehemmen. Det görs heller inga uppföljningar från kommunens sida.

Är det någon som granskar vart pengarna tar vägen som ni betalar ut?

– Nej, inte från vår sida, nej, säger Anders Fagerblom.

Enligt Anders Fagerblom är de privata vårdbolagen mycket fria i sin arvodessättning och kostar kommunen mer pengar än om socialtjänsten skulle leta familjehemmen själva.

Förutom Humana har Sundsvalls kommun ytterligare 34 avtal med 13 olika bolag. Utöver det samarbetar kommunen med fler bolag. Upphandlingar görs bara i vissa fall, trots att lagen säger att det alltid ska göras.

– Utan avtal går det inte att få en överblick över vilka privata vårdbolag kommunen samarbetar med. Någon lista finns inte utan man måste gå in i varje enskilt ärende för att få helheten, säger Therese Hovland, samordnare på enheten för placering av barn och unga i Sundsvalls kommun.

Den tioprocentiga vinst Humana tar ut är pengar som enligt Per Schüller återinvesteras i bolaget och i olika forskningsprojekt. Men långt ifrån alla aktörer låter pengarna gå tillbaka till organisationen.

– På alla marknader finns det de som är mer eller mindre seriösa, och det negativa med den här marknaden är de som drar ekonomiska fördelar. Problemet är när vi som har ramavtal med kommunen har fullt och inte kan leverera när de behöver familjehemsplaceringar. Då dyker det upp andra bolag, och om kommunen då sitter i skiten är det lätt för en företagare att slarva med kvaliteten för att dra ekonomiska fördelar, säger Per Schüller.

Enligt uppgifter på Migrationsverkets hemsida har mer än 32 000 ensamkommande flyktingbarn anlänt till Sverige under året som gått. En siffra som är nästintill femdubbelt så hög mot för föregående år, då 7 000 ensamkommande flyktingbarn sökte asyl i Sverige.

► Läs också: Sundsvall skriver avtal om 110 nya ensamkommande barn – men planerar för 500

Prognosen för 2016 är att 24 000 ensamkommande flyktingbarn väntas anlända, där Sundsvalls kommun kommer ta emot 500 av dessa. Och enligt Anders Fagerblom är det långt ifrån alla kommuner som bidrar med resurser:

– Vi har ju till exempel Danderyd och Vellinge som inte lyft ett finger för att hjälpa till. Danderyd planerar 3 000 nya bostäder om man bygger ut tunnelbanan åt dem och så fungerar det ju inte, säger Anders Fagerblom.

Är det här hållbart inför framtiden?

– Nej, det är inte hållbart. Man kan önska att vi hade haft ett civilförsvar. Vi är ju inte förberedda.

Hade vi kunnat vara förberedda?

– Absolut, det är helt klart att vi hade kunnat det. Vi är ju förberedda på att invaderas av ryssarna, då är det är inget konstigt med att man ska vara förberedd på sådant här också, säger Anders Fagerblom.

Men innan detta sorteras barnen efter hur krävande de är.

Humana är ett av de aktiebolag som anlitas av Sundsvalls kommun och de uppbär ett arvode på 2 100 kr per dygn för ett krävande barn, exklusive omkostnader för barnet ifall speciella insatser behövs. I dessa fall räknar man på ett snitt kring 3 000 kr per barn med speciella behov.