Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krävande men skoj för luciafirarna

Tidiga mornar, sena kvällar och mängder av framträdanden. Medelpads lucia och hennes följe rusar, snarare än glider, fram mellan sina framträdanden.

Lucia förknippas ofta med en lugn stund om morgonen, gott fika och tända ljus till stämfylld sång. Men för deltagarna i luciatåget kan lugnet vara avlägset.

Klockan sju på morgonen sitter alla tjejerna samlade vid borden för att inleda dagen med en rejäl hotellfrukost. Torsdagens första framträdande, på hotellet, har ställts in på grund av problem med att stänga av brandlarmet. Ändå är tiden knapp. Om en timme ska alla ha ätit klart, packat med sig det som krävs för dagen, fixat hår och smink, och stå färdiga i sina vita linnen för att sjunga upp rösterna under ledning av Rigmor Berglund.

Tidigare hade jag ingen aning om att det var så här mycket. Jag kände bara till kröningen i kyrkan och att det kanske var framträdanden på några företag, säger tärnan Linnéa Altenborg.

Men Medelpads luciatåg har mer än så att stå i. Sångerna började tränas in redan i oktober.

Den 7 december var det dags för det första lussefirandet som i år var på Villa Marieberg. Under en veckas tid ska flickorna göra cirka 30 framträdanden. För att de ska hinna åka mellan alla platser har de ett förband på några ställen, två tjejer som spelar flöjt.

Jag förstod inte heller hur mycket det verkligen var innan jag fick schemat och insåg att varje kvart är intecknad, säger tärnan Mathilda Karlsson.

Tjejerna berättar att de försökt sova mycket i förväg för att orka med de mest hektiska dagarna. Mellan onsdag och lördag bor de dessutom på hotell.

När alla ätit, fixat med hår och smink och klätt sig i nystrukna lucialinnen ska de samlas för att sjunga upp sina morgontrötta stämmor. Men i entrén möts de av Lions delegation som vill att de letar upp sina vita luciajackor och lämnar väskor och annat som ska med. Lugnet blir för en kort stund kaos innan Rigmor Berglund dyker upp och samlar ihop gruppen igen.

Strax efter klockan åtta kör minibussen lastad med lucian Cassandra Sundin och tärnorna. Resan går mot Sundfrakt i Bydalen.

Tur att vi har chaufför, jag kommer inte att kunna hålla ordning på var vi ska, säger Linnéa Altenborg.

På plats ska kransar och krona fram, röda band knyts runt vita midjor. Rigmor Berglund förbereder genom att ge ton, men hon står också för en annan sorts förberedelser då hon informerar om hur olika platser för lussefirandet kan upplevas.

Att till exempel komma till Hospice eller barnsjukhuset, kan kännas vara tungt, säger hon.

Ändå är det två av de platser som Linnéa Altenborg och Cassandra Sundin framhåller att de gärna besöker.

Det känns extra bra att få sprida glädje också till dem som inte kan komma och se oss någon annanstans, säger de.