Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kräver åtgärder mot misären i husvagnslägret: "Det måste fram ett alternativ snabbt"

EU-migranternas flytt från Södra kajen dröjer. Tidigast i sommaren kan de flyttas.
Nu får majoriteten kritik för sin hantering och Liberalernas gruppledare Stefan Falk kräver handling.
– Frågan måste få prioritet och som situationen är nu kan vi behöva avhysa EU-migranterna i alla fall, säger han.

Läs också: Tioårig pojke filmade attack mot husvagnslägret – se den dramatiska filmen här

Ett fullmäktigebeslut från september slog fast att kommunen skulle hitta en ny plats för tältlägret med EU-migranter, men ännu har inget hänt.

– Innan sommaren ser jag inte att vi har en ny plats. Vi får se om och när vi lyckas, sa socialnämndens ordförande Malin Larsson (S) för några dagar sedan.

Den senaste tiden har varit orolig i lägret med elproblem, det kalla vintervädret och fyrverkeriattacker.

Nu kommer också kritik mot hur majoriteten hanterat frågan.

– Det är många månader sedan vi fattade ett beslut i fullmäktige. Vid det tillfället och i diskussionerna med Bodil Hansson (S) var planen att skapa en ny plats den här vintern. Men hittills har det inte hänt något och det verkar inte finnas någon plan heller. Hela hanteringen tar för lång tid, säger Stefan Falk.

Han är orolig över situationen.

– Som det ser ut nu finns det för stora risker med den här platsen och vi måste få ordning på den här misären. Kylan kryper nedåt, strömmen är borta, toaletter fryser och gasolen kan förgifta de boende. Dessutom bor det barn i området vilket jag inte tidigare visste, säger han.

Hur skulle du vilja lösa situationen?

– Det krävs ett omedelbart agerande och ärendet behöver få prioritet. Det måste fram ett alternativ snabbt om en ny uppställningsplats.

Falk menar även att en avhysning kan bli aktuell oavsett om en ny plats hittas eller inte.

– Är det fara för liv och hälsa som i det här fallet kan det behövas, oavsett om vi har en ny plats eller inte. Då får vi försöka få in dem på härbergen i stället innan vi har en lösning klar, säger Falk.

Socialnämndens ordförande Malin Larsson om kritiken:

– Man kan förstås alltid göra mer, men jag tycker att vi gjort jättemycket så här långt. Jag vet att tjänstemännen håller på med ett förslag som ska presenteras för oss längre fram. Det är en stor fråga och den är en svår balansgång, Men jag tror inte på att en avhysning skulle hjälpa dem. Vi har ett fullmäktigebeslut som säger att vi inte ska göra det och det vore att snarare straffa den här utsatta gruppen ytterligare och låta de mörka krafterna vinna.