Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kräver nolltolerans mot dödsolyckor på arbetsplatser

Tidigt i morse dog en sjöman i Örnsköldsvik på grund av en arbetsplatsolycka. Under dagen manifesterade Industrifacket Metall på torget i Sundsvall och krävde ett stopp för dödsolyckor på arbetsplatser.

Det är en del i en landsomfattande aktion som IF Metall genomför. Barbro Lindqvist, regionallt skyddsombud på IF Metall Mellersta Norrland var med på torget. Hon reser runt och besöker arbetsplatser i Medelpad, Jämtland och Härjedalen.

– Under 2012 var det två personer som dog på grund av arbetsplatsolyckor inom vårt avtalsområde.

– Sedan 2006 har 50 människor avlidit på IF Metalls arbetsplatser, säger Anders Ferbe IF Metalls förbundsordförande i ett pressmeddelande. Det är inte acceptabelt och vi kräver nu att regeringen satsar på att stoppa det. Ingen ska behöva dö på sitt jobb.

Han lämnade under torsdagen in en namninsamling med 33 000 namnunderskrifter till arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) med krav på att regeringen börjar ta arbetsmiljöfrågor på allvar.

– Under fjolåret uppmärksammades att skyddsombudsuppdraget funnit i 100 år och då gjordes också namninsamlingen, berättar Barbro Lindqvist.

På torget i Sundsvall brann flera begravningsljus. Men det var ingen symbolik i ljusen menade Barbro Lindqvist.

– Det är mer praktiskt jämfört med marschaller som skräpar ner.

Under sina besök på olika arbetsplatser upptäcker hon ibland att arbetsmiljöarbetet inte fungerar som det ska enligt lagen.

– Till viss del beror det på slarv från företagen. Men det handlar också om okunskap eller att man upplever det som svårt och besvärligt. Då brukar jag ge en del råd hur man ska komma igång på ett lättvindigt sätt.

De krav som nu facket ställer på regeringen är:

Anta en nolltolerans mot dödsolyckor på arbetet.

Inrätta ett arbetslivs- och kunskapscentrum som ska ersätta det nedlagda Arbetslivsinstitutet.

Ge Arbetsmiljöverket ökade resurser för att kunna genomföra fler inspektioner samt utbildning.