Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kräver ny prövning av asylärenden

Två unga afghaner har fått besked om att de ska utvisas i dag, tisdag. Nu kräver Flyktinggruppernas Riksråd att utvisningarna till Afghanistan stoppas.

Sundsvalls asylkommitté och FARR protesterar mot utvisningarna i ett uttalande. Enligt dem har ett tjugotal personer från Afghanistan satts i förvar i Märsta den senaste tiden, tre av dem från Sundsvall. En av dem, Alex, har dock släppts. Kvar finns nu Abbas Hassani och Javid Boroman som nyligen fick besked om att hemresan sker under tisdagen. Deras juridiska ombud har skickat in ansökningar om verkställighetshinder. 20-årige Abbas låter uppgiven och är mycket orolig inför att resa tillbaks till hemlandet.

– Jag kan inte leva i Afghanistan eftersom jag är kristen. Jag kommer att dödas, säger han.

FARR vill att han och de andra afghanernas asylansökan ska prövas igen utifrån hur situationen ser ut i landet i dag. En ny bedömning av läget kan dock var på väg. Det berättar Carl Bexelius, biträdande rättschef på Migrationsverket. Han förklarar att utvisningsärenden generellt sett grundar sig på uppdaterad information. Men när det gäller frågan om det finns en väpnad konflikt i hela eller delar av ett land gör LIFO-avdelningen ett rättsligt ställningstagande. Det senaste gällande Afghanistan gjordes 2010.

– Migrationsverket har varit i landet under hösten. Det kommer en ny rapport snart. När den analyserats kan man eventuellt få anledning att uppdatera ställningstagandet, säger Bexelius.