Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krävs på fem år gammal uppkörningsavgift

För fem år sedan tog Tobias Huhtamäki körkort. I tisdags fick han ett kravbrev från Kammarkollegiet att han skulle betala 805 kronor i uppkörningsavgift, varav 160 kronor i inkassoavgift.

Hans mamma råkade ut för samma sak för tidigare i vår, för sex år sedan hon tog sitt motorcykelkörkort och nu skulle betala 220 kronor.

Tobias Huhtamäki blev paff när räkningen damp ner i brevlådan.

– Man betalar ju uppkörningsavgiften innan uppkörningen. Jag blir definitivt förbannad på att få en räkning fem år efteråt för något jag har betalat.

När hans mamma fick sin fordran ringde hon Kammarkollegiet och fick då beskedet att det blivit ett fel och att räkningen ströks. Tobias Huhtamäki ställde krav på att en utredning ska göras i ärendet och den har också startat.

– Jag gjorde en polisanmälan för det verkar så skumt och polisen tyckte att det lät konstigt. Man kan ju tro att det rör sig om ett bedrägeri. Och jag har inga kvitton kvar, de behöver man ju bara spara i tre år.

Men de är inte ensamma. Kammarkollegiet har skickat ut kravbrev till tusentals personer som inte betalat. Fram till Trafikverket i mitten av november 2011 tog över verksamheten fanns inga krav på förskottsbetalningar för uppkörning, det gick att betala i efterhand. Och det är många som inte gjorde det.

– Om någon har betalat ber vi om uppgiften när betalning skett och till vilket postgirokonto. När det gäller konsumentfordringar behöver uppgifter bara sparas i tre år men när det gäller myndigheter är preskriptionstiden tio år, säger Jens Blomquist, ansvarig jurist på Kammarkollegiet.

Kammarkollegiet bytte datasystem 2009 och det nya systemet klarade inte alla inkassokrav men nu gås fordringarna igenom.

Att tidigare kravbrev inte nått adressaten kan bero på att inkassokrav bara behöver skickas till folkbokföringsadressen, finns inte personen där så går inte informationen fram.

Men är det ändå inte sent att komma med krav fem år efteråt?

– Är det inte fel att inte betala för de tjänster man fått? kontrar Jens Blomquist.