Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kreativa elever som har fullt fokus på framtiden

Hur ser det ut om 20 år?
Den frågan ställde sig över hundra sjundeklassare på Arenaskolan.
Resultatet blev en spännande utställning om framtiden.

I cirka två månader har sjundeklassarna på Arenaskolan jobbat med ett framtidsprojekt. Frågan de fick av bildlärarna Rita Smedberg och Lena Hörnfeldt var hur det ser ut om 20 år. Ett knepigt uppdrag som skolans yrkes- och studievägledare, Sara Nordström, hjälpte eleverna med.

Och samarbetet mellan lärare och yrkesvägledare i undervisningen är något som prioriteras i skolorna.

– Det är en het potatis just nu. Det är för att eleverna ska få upp bilden och tankarna på vad de ska göra i framtiden, säger Sara Nordström som tycker samarbetet gått jättebra.

Mer om Arenaskolan: 100 elever i massyoga på golvet i skolans gymnastiksal

Elevernas arbete har resulterat i en utställning och det finns många kreativa och spännande förslag på hur det kan se ut i framtiden. Ett av dessa förslag är Fionida Rexhaj som tillsammans med klasskamraten Emma Brander i 7b gjort en lins som placeras i ögat och ersätter dagens mobiltelefon.

– Vi ville hitta på något smart som var enkelt att använda och som ersätter kameran i mobiltelefonen, säger Fionida och visar den fina skissen på sin iLens som tjejerna gjort.

Mer projekt på skolan: Rekordintresse för jägarexamen bland elever

De två killarna Elias Thun-Hansson och Gustav Rautila från klass 7e har bidragit med en annat briljant idé on hur det kommer att fungera i framtiden. Båda två är inbitna skidåkare och därför vet de också hur tråkigt det är när vallan försvinner och det blir trögt eller bakhalt.

Det ledde killarna in på valla-chipet, ett litet chip som känner av när vallan försvinner och då automatiskt ser till att ny valla sprids ut under skidan.

– Det har varit kul att arbeta med det här, säger Gustav och ställer ut prototypskidan i utställningshallen.

Läs om integration på skolan: Får pengar av idrottsförbundet för arbetet med integration

Det fanns även mängder av andra saker som eleverna tror kan komma att finnas i framtiden. Några hade gjort slags avancerad mikrovågsugn där man kan beställa saker.

– Man betalar en viss summa i månaden och sedan knappar man in beställningen och får den cirka tio sekunder senare, säger Jennie Edström som är av tjejerna bakom den speciella framtidsugnen.