Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kreativt skapande lönar sig – här är gänget som prisades på residenset: "Jag blev rörd"

Framtidens innovatörer och företagare prisades när årets Skapa stipendium och årets pionjär delades ut på residenset i Härnösand. "Jag blev rörd för vi har kämpat i så många år och nu blir vi uppskattade", säger Sara Tawhid från Sollefteå.

Sara Tawhid var stolt när hon, tillsammans med sin pappa Mohamed Tawhid och Marie-Louise Nodlund, tog emot priset som årets pionjär som går till en person med utländsk bakgrund som genom hårt arbete lyckas skapa ett tillväxtföretag som står för nytänkande i sin bransch.

Läs också: Roger prisas för sina uppfinningar

Solidic Export AB heter företag i Sollefteå och affärsidén går ut på att, som agenter, köpa in och sälja papper över stora delar av världen.

– Om ett företag ringer till oss, från exepelvis Nordafrika, som gör kartonger till MacDonalds och ringer oss och vill ha 700 ton papper. Då fungerar vi som agenter i kontakten för pappersbruken här, säger Sara Tawhid.

Det mest prestigefyllda priset, årets Skapa utvecklingsstipendium, gick till Samson Afewerki och Armando Cordova, doktor respektive professor på Mittuniversitetet i Sundsvall. De båda driver företaget Organofuel AB och har skapat en hållbar och miljövänlig teknik för tillverkning av biobränslen, polymerer och läkemedel.

– Stipendiet betyder att vi kan gå vidare i vår innovationsprocess och skydda de upptäckter vi gjort, säger Armando Cordova.

– Vår affärsidé är att bryta ner biomassa och omvandla det till mer värdefulla produkter som naturläkemedel och biobränsle, säger Samson Afewerki.

Läs också: Här är länets mest framgångsrika företag

Årets Framtidens innovatör blev Niklas Gilmark från Härnösand.

Gilmarks innovativa idé är att tillverka underkläder med råvaran direkt från skogens tallar och granar.

– Vi är de första i Sverige som gör det och underkläderna känns både mjukare och lyxigare än bomull, säger Niklas Gilmark.

Läs också: Razul årets nybyggare i Västernorrland