Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kreditkrisen kan ge ny konkursvåg

Bankernas tuffare kreditvillkor väntas leda till en andra konkursvåg i Sverige under våren.
Samtidigt befarar regeringen att bristen på krediter blir ännu värre framöver.

Antalet företagskonkurser har ökat dramatiskt under hösten. I november var ökningen 38 procent, enligt kreditupplysningföretaget UC.

Enligt UC:s marknadschef Roland Sigbladh har de företag som gått omkull i höst generellt haft problem under en längre tid, även under högkonjunkturen. Först mot slutet av vintern och under våren kommer vi att få se de verkliga följderna av kreditkrisen.

– Då tror jag det blir effekter av att bankerna inte har kunnat ge tillräckligt med rörelsekapital och kapital för investeringar.

Höstens kraftiga uppgång innebär att helårets konkurstal ser ut att bli 11–12 procent högre än i fjol. UC räknar med en liknande ökning under 2009, om inte konjunkturen vänder tvärt uppåt.

Intresseorganisationen Företagarna har varnat för att svårigheterna att få krediter kan tvinga många småföretag i konkurs i onödan. Även Roland Sigbladh ser en viss sådan risk:

– Om ett företag till exempel behöver gå från 5 till 10 miljoner i checkkredit för att det fått en massa nya kunder och banken säger nej tack, då kan även livskraftiga företag få riktiga likviditetsproblem.

Även regeringen är mycket bekymrad över företagens svårigheter att låna pengar. Inte minst för att mängder av lån tagna på den internationella marknaden förfaller inom en snar framtid, vilket kan tvinga stora företag att låna upp mer inom Sverige. Enligt finansmarknadsminister Mats Odell kan det handla om hundratals miljarder kronor. Därmed kan de mindre bolagens krediter stramas åt ytterligare.

Odell har noterat att inte minst småföretagen är utsatta. Han pekar på att regeringen bland annat har gett Almi Företagspartner och Svensk Exportkredit kapitaltillskott och utökade låneramar. Och han öppnar för ytterligare åtgärder:

– Vi har hög beredskap att vidta åtgärder utöver det som hittills är gjort, säger Odell.

– Det är en väldigt viktig fråga att se till att företagen kan få de krediter som behövs. De ska inte behöva avskeda människor på grund av kreditåtstramningen.