Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kriminalvårdens förre regionchef har somnat in – minnesord över Svante Lundqvist

Förre regionchefen vid Kriminalvården i Härnösand Svante Lundqvist har efter en tids sjukdom avlidit i en ålder av 72 år.
Närmast anhöriga är hustrun Yasmine och barnen Anders och Brita med familjer samt Yasmines barn och barnbarn.

Svante hade sina rötter i Nyköping och växte upp i Stockholm. Efter gymnasiet tog han en filosofie kandidatexamen i beteendevetenskap. Som för många andra ledde ett sommararbete som behandlingsassistent vid Kriminalvården i Luleå till ett fast arbete, i Svantes fall på lokalanstalten i Härnösand. Staden blev hans hemort för resten av livet.

1983 påbörjades bygget av en ny lokalanstalt för både män och kvinnor i Saltvik utanför Härnösand. Svante fick förtroendet att planera för anstalten och blev dess förste chef. Tiden som anstaltschef varvade han med förtroendeuppdrag för fackförbundet ST.

Första halvåret 2004 kännetecknades för Kriminalvårdens del av flera våldshändelser, kraftig överbeläggning samt spektakulära rymningar och fritagningar. Det ledde till en rad av åtgärder, bland annat till att en ny högsäkerhetsenhet påbörjades vid Saltviksanstalten som var i behov av renovering. Den gamla riksanstalten Duvan från 1859 hade sen länge tjänat ut och behövde ersättas. Svante var vid den här tiden kriminalvårdsdirektör och regionchef med ansvar för den norra regionen, det vill säga all kriminalvårdsverksamhet norr om Dalälven.

Det blev en intensiv period för Svante. Det var inte bara lokalprogrammet med integrering av den gamla Saltviksanstalten som skulle arbetas fram, utan även formerna för den dagliga sysselsättningen, behandlingsprogrammen för de kommande intagna samt bemanning, rekrytering och utbildning av ett stort antal nya medarbetare.

Samtidigt pågick andra Norrlandssatsningar inom Kriminalvården enligt regeringens uppdrag, bland annat utvecklad verksamhet i Östersund och Arvidsjaur. Svantes gedigna kunskaper om kriminalvård och hans lugna personlighet fick stor betydelse i en tid med högt förändringstempo. Han drog ett mycket stort lass. När Saltviksanstalten på Murbergets sluttning återinvigdes som en sluten anstalt i högsta säkerhetsklass hösten 2009 markerade Svante vikten av ett bra och modernt behandlingsinnehåll genom att kalla den för ”de goda utsikternas anstalt”.

Den fritid som Svante kunde unna sig liksom de alltför få åren som pensionär ägnade han åt att spela golf och klassisk musik. Han ville gärna utveckla sina kunskaper i pianospel och hade en egenhändigt byggd nyckelharpa att koppla av med. Det hann också bli flera golfresor till varmare breddgrader. Vi saknar en god kollega och vän.

Gunnar Engström, Christer Karlsson, Birgitta Göransson, Monica Klingström, Anders Hedin, Lars Nylén, Owe Horned, Gunilla Ternert och Ulf Jonson