Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kringresande i allmänt polisregister

Inte bara Skånepolisen kartlägger kringresande.

I det allmänna spaningsregistret, som finns i hela Sverige, finns också en sådan grupp, avslöjar en av polisens jurister.

– Kringresande är en nationell kategori i det allmänna spaningsregistret, säger Paulina Gabrielsson på rättsenheten inom polisen i Västernorrland.

Annons

Det var i förra veckan som DN avslöjade att polisen i Skåne fört register över romer i en mapp märkt kringresande.

Paulina Gabrielsson säger att grupperingen i det allmänna spaningsregistret används för att förhindra seriebrott och brottslighet där personer reser runt och gör flera brott.

Begreppet kringresande ska, enligt henne, inte vara kopplat till etnicitet, så som registret hos Skånepolisen påstås vara. Men exakt vilken information som finns i registret vill inte polisen avslöja. Där råder sekretess.

Uppgiften om att kringresande registreras i det allmänna spaningsregistret kom till allehanda.se från flera källor.

Finns möjligheten att söka på kringresande i det allmänna spaningsregistret?

– Ja, absolut. Den har funnits i alla, alla år, säger en källa med god insyn.

Men att få det officiellt bekräftat har inte varit enkelt.

– Jag vet inte om det går att söka på kringresande i det allmänna spaningsregistret, säger Börje Öhman, informationschef vid polisen i Västernorrland.

Men hur används begreppet kringresande inom polisen?

– Det har jag ingen uppfattning om hörru du. Pass på den, säger han.

När allehanda.se träffar Per Silverliden, länspolismästare i Västernorrland, hänvisar han frågan om det allmänna spaningsregistret vidare.

– Eftersom det finns möjlighet att den uppgiften skyddas av sekretesslagen hänvisar jag till vår rättsavdelning, säger han.

allehanda.se har även undersökt hur andra polisregister används, bland annat det så kallade k-diariet. K-diariet är det diarium där alla registrerade polisanmälningar samlas.

– Det finns ingen möjlighet att registrera kringresande när man gör polisanmälningar. Det finns inte heller möjlighet att registrera etnicitet. Om en målsägande är medborgare i annat land anges det så att posten skickas rätt, men i övrigt anger vi i princip bara ålder och kön, säger Leif Hemmingsson, kriminalkommissarie vid länspolisen.

Misstanke- och brottsregistret heter det register som används av polisens kriminalunderrättelsetjänst.

Kan man söka på kringresande i misstanke- och brottsregistret?

– Min bedömning är att våra register i Västernorrland följer de bestämmelser som finns, säger Per Silverliden.