Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kris nära i relationen till Pakistan

Efterspelet till attackerna i Bombay har fått relationen mellan Indien och Pakistan att närma sig kokpunkten. Samtidigt cirkulerar uppgifter om att de indiska myndigheterna tipsades om attentatet redan i februari.

I Indien växer ilskan mot de egna myndigheternas misslyckande med att förhindra förra veckans blodiga attacker. Flera ledande politiker har redan tvingats avgå.

Nu hävdar tidningen Hindustan Times att landets myndigheter känt till attentatsplanerna i månader. Enligt tidningen grep underrättelsetjänsten redan i februari en medlem av den militanta pakistanska gruppen Lashkar-e-Toiba.

Mannen gav då detaljerade uppgifter om planer på att angripa mål i Bombay. Enligt tidningen nämnde han de båda lyxhotellen och ska också ha berättat om planerna på att ta sig in i staden sjövägen.

Uppgifterna styrker påståendena om att männen som attackerade Bombay var pakistanier, fastän deras påstådda namn Deccan Mujahedin antyder att de skulle vara indier: Deccan är namnet på det indiska södra höglandet.

Även om de döda männens nationalitet är svår att fastställa så uppges den ende gripne gärningsmannen vara pakistanier.

En av utredarna bekräftar för Reuters att männen tränats i ett läger i Pakistan. Träningen varade i månader och ska ha skett på order av just Lashkar-e-Toiba.

Spänningarna stiger nu mellan grannländerna och även om Indien inte har anklagat Pakistans regering för inblandning i dådet så har flera politiker uttryckt frustration över att pakistansk mark använts i förberedelserna.

Indiens utrikesdepartement kallade därför till sig Pakistans ambassadör för att formellt protestera mot landets roll i attentaten.

Pakistans president Asif Ali Zardari har vädjat till indierna att inte straffa hans land för angreppen. I stället varnar han för att de militanta grupperna har kraft nog att vända de båda kärnvapennationerna mot varandra.