Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krisande norrländska bönder får extra pengar efter regeringsbeslut

Regeringen skjuter till 14 miljoner till de nationella stöden. En åtgärd för att man vill garantera att inga bönder förlorar mer än 12 öre när de nu sats i nya stödområden.
Det är viktigt inte minst för att kompensera för de som får minskat stöd, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht i ett pressmeddelande.

Annons

Den indelning av stödområden som infördes för 2015 års stöd har drabbat många norrländska bönder som efter omfördelningen får mindre stöd.

– Jag är glad över att vi har hittat en lösning där nästan 75 procent av mjölkproducenterna kommer att få ett högre belopp eller samma stödbelopp som tidigare, säger Sven-Erik Bucht.

Åtgärden ger jordbrukarna möjlighet att anpassa sig till förändringen. Enligt pressmeddelandet ska de extra pengarna hjälpa till under en övergångsperiod på tre år.

Läs mer om jordbruk här.

– Det är viktigt att vi för en fortsatt diskussion om områdesindelningen. Även om det i hög grad är EU och WTO regler som styr ska Sverige inom ramen för dessa försöka göra den bästa möjliga indelningen, säger Sven-Erik Bucht.