Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krisplan för biljättar godkänd

Representanthuset har godkänt krisplanen för USA:s bilindustri. Räddningsplanen, värd 14 miljarder dollar, väntas möta tufft republikanskt motstånd i senaten dit det nu skickas.

I representanthuset röstades ”Bilindustrins finansierings- och omstruktueringslag” igenom med 237 röster mot 170 efter flera timmars intensiv debatt.

Representanthusets talman Nancy Pelosi sade att krislånen på motsvarande 114 miljarder svenska kronor kommer att sätta fart på bilindustrin och förbättra landets ekonomiska hälsotillstånd. Det är en möjlighet för bolagen att komma på rätt köl, som de nu måste ta vara på.

– Det är ett test. Och vi kommer snart, inom några veckor, att se om cheferna i Detroit är villiga att göra valen (som är villkoren i paketet), sade hon.

– Vi vill kasta ut en livlina så att de kan lyckas. Vi har inte för avsikt att betala livsuppehållande verksamhet.

Planen är konstruerad för att ge bilindustrin tillgång till kortfristiga lån som ska hjälpa dem att överleva till och med mars.

Enligt förslaget ska en så kallad bil-tsar utses av Vita huset. Bil-tsaren får mycket långtgående makt över vad de företag som ansluter sig till räddningsplanen får och inte får göra.

Regeringen kan välja att dra tillbaka lånen om företagen inte gör framsteg, eller vägra mer hjälp efter sista mars om de inte har en lovande överlevnadsplan.

Men bland republikanerna finns en stor skepsis till planen.

I debatten före omröstningen dömde republikanen Tom Feeney ut den som en korttidslösning som enbart kommer att länsa statens skattkistor och överanstränga skattebetalarna.

– Att detaljstyra en affärsverksamhet från Washington är den yttersta formen av övermod. Det kommer aldrig att fungera, sade han.

Planen går nu vidare till senaten där demokraternas majoritet är liten och utgången betydligt mer oviss än i representanthuset.