Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kritik mot Försäkringskassan

Vilka uppdrag har Försäkringskassan och hur klarar den att sköta dessa uppgifter?

Frågorna – som är fler än svaren – har staplats på hög. Under året har det handlat om hur barnfamiljer har fått gå utan föräldrapenning i månader - trots ansökan i god tid. Sjuka har i månader varit utan sjukpenning. Människor som ansökt om förlängt sjukbidrag – alltså pågående och utredda ärenden – har fått beskedet att handläggningstiden är upp till 120 dagar - alltså fyra månader!

På onsdagen presenterade Ekot uppgifter att Försäkringskassan dragit ned på rehabiliteringen av sjukskrivna. I år har bara en tiondel av de pengar som fanns avsatta till rehabilitering i myndighetens budget utnyttjats. Drygt 40 miljoner kronor skvalpar omkring till ingen nytta. Samtidigt tyder ingenting på att behovet av rehabilitering skulle ha minskat.

I P1 gav chefen för sjukförsäkringen, Tommy Sundholm, förklaringen att ansvaret låg hos andra parter. Att det är arbetsgivarna, sjukvården och Arbetsförmedlingen som skall stå för åtgärderna och att det är en signal som kom från regeringen redan förra året. Detta är onekligen ett praktiskt synsätt. Men det överensstämmer inte helt med de uppgifter som redovisas på Försäkringskassans egen hemsida – att myndigheten har ansvaret för att ”uppmärksamma behov av rehabilitering och att samordna insatserna”.

Riksrevisionen gav förra året svidande kritik om slarv inom Försäkringskassan. Den hittade inte nya arbetsuppgifter åt sjukskrivna, kassan var passiv i kontakterna arbetsgivare och lät många sjukfall rulla på utan att vidta åtgärder. Rikrevisionen konstaterade också att det kunde dröja ett år innan arbetsgivare, Försäkringskassan och den sjukskrivne träffade för ett första möte.

Granskningen visade att Försäkringskassan inte tillräckligt utredde möjligheterna för sjukskrivna att få anpassade eller nya arbetsuppgifter, något som skall göras om en sjukskriven efter 90 dagar inte kan återgå till sitt vanliga jobb. Då måste Försäkringskassan utreda om det finns andra möjliga arbetsuppgifter hos arbetsgivaren. I en tredjedel av fallen hade ingen sådan bedömning gjorts.

Granskningen visade också att många människor fått sjuk- och aktivitetsersättning (i praktiken förtidspension) utan att deras arbetsförmåga en prövats ordentligt.

Om Försäkringskassan efter en sådan sågning, inte ens förmår att använda pengar som anslagits till rehabilitering, kvarstår frågan om bristerna över huvud taget rättats till?