Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kritik mot kommunens inventering av avlopp

Grannkommunerna är inte lika intoleranta som Ånge kommuns miljökontor.

Det skriver en fastighetsägare vid Haverö strömmar i ett brev till kommunfullmäktige i Ånge efter ett informationsmöte med kommunens miljökontor.

Kommunens miljökontor har aviserat att man kommer att genomföra en inventering av avloppen vid Haverö strömmar under våren och sommaren.

Efter inventeringen kommer varje fastighetsägare att få besked om vad behöver göras för att avloppen ska följa miljöbalken.

Det är efter ett informationsmöte som fastighetsägaren skrivit till kommunen och där han påpekar att investeringskostnaden för ett godkänt avlopp kommer i visas fall att överskrida taxeringsvärdet på fastigheten.

Det kommer troligen att vara mycket svårt att få lån eftersom de flesta av fastighetsägaren är över 60 år eftersom investeringarna kommer att ligga på mellan 50 000 till 150 000 kronor. Den kostnaden kommer att drabba ägaren om han eller hon vill sälja eller köparen påpekar Haveröbon vidare.

Det pågår också en diskussion vilka avloppslösningar som är bäst för miljön, både inom landet och inom EU. De här utredningarna bär man invänta innan det tas beslut om lösningar fortsätter han.

Nu vill Haveröbon ha svar på hur kommunen ser på de frågeställningar som han för fram. Bland annat om hela kommunen kommer att inventeras. Och om kommunen kan tänkas borga för lån till avlopp. Han vill också ha svar på vad kommunallagen säger om kommunen är tvingad att erbjuda kommunalt va i området.