Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kritik mot kulturskoleutredningen

Svensk Scenkonst är kritisk mot flera av kulturskoleutredningens förslag. En av de största invändningarna är mot kulturskolans långsiktiga roll inom scenkonsten.

I utredningen "En inkluderande kulturskola på egen grund" föreslås bland annat ett bidrag till spetskompetens i kulturskolan på fem miljoner kronor. Men bransch- och arbetsgivarorganisationen Svensk Scenkonst, som är remissinstans till kulturskoleutredningen, anser att det bidraget inte räcker för att tillgodose kompetensbehovet på lång sikt.

"Dessutom finns det ett krav på att utbildningen måste vara nationell, något som vi tror kommer att minska kommunernas incitament att ansöka om bidraget. Vi anser att samtliga kommuner bör tillhandahålla både en bredd- och spetsverksamhet, men det kräver också stöd och vägledning", skriver Stefan Forsberg, ordförande för Svensk Scenkonst, i remissvaret.

Forsberg skriver att han och övriga styrelsemedlemmar är positiva till att utredningen har haft som utgångspunkt att tillgängliggöra kulturskolorna för fler barn och ungdomar, men varnar för att ett ökat elevinflytande och synen på kulturskolan, som i utredningen beskrivs som en mötesplats och fritidsverksamhet, riskerar att minska kvaliteten på undervisningen.