Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kritik mot ny studie på Miun

Kritik har riktats mot en studie kring homeopati som genomförs på Mittuniversitetet. Men Mats Jong, universitetslektor i omvårdnad, menar att studiens syfte missförståtts.

– Jag tycker att det är bra att det blir en diskussion kring studien även om kritiken som förts fram delvis är osaklig, säger han.

Annons

Projektet är ett samarbete mellan Mittuniversitet, Louis Bolk Institutet i Nederländerna och universitetet i Heidelberg i Tyskland. Syftet är att ta reda på om homeopatisk behandling kan lindra PMS-besvär och just nu söker man efter totalt 38 kvinnor som vill delta.

Traditionell vård

Hälften av gruppen kommer att använda sig av traditionell vård medan hälften får homeopatisk behandling som tillägg till den vanliga vården. Det är i Sveriges radios program Vetenskapsradion som forskningen nu har uppmärksammats. Martin Ingvar, professor i integrativ medicin, är bland annat kritisk till att inte placebo används.

– Då saknar det egentligen vetenskaplig mening, säger han till Vetenskapsradion.

Men Mats Jong på Mittuniversitetet menar att det inte behövs i det här skedet av forskningen.

– Det vi tittar på nu är om studien ens är möjlig att genomföra. Bland annat om det går att rekrytera personer och få dem att stanna kvar. Om det fungerar hoppas vi kunna genomföra en placebokontrollerad studie senare, säger han.

Medicinsk diagnos

Också Erik Lundgren, vetenskaplig sekreterare i regionala etikprövningsnämnden i Umeå och professor i cell och molekylärbiologi, ifrågasätter varför studien ska göras. Den regionala nämnden ansåg att en testgrupp på 38 personer var för stor.

– Den gruppen som får homeopatisk behandling får träffa någon och prata om sina besvär. Bara det kan ge en placeboeffekt. Genom att det är en så stor grupp så tror vi att man kommer se skillnad i resultatet. Det kommer då att tillskrivas homeopatin, säger Lundgren.

Centrala nämnden gav dock forskningsgruppen rätt gällande försöksgruppens storlek.

Lisbeth Kristiansen, avdelningschef för omvårdnadsvetenskap på Mittuniversitetet, berättar att hon inte haft några betänkligheter när det gäller studien.

– På sätt och vis var kritiken väntad. Forskning om homeopati är något nytt i Sverige och det som är nytt brukar ju ifrågasättas, säger hon.