Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kritik mot nyutgåva av Hitlers bok

Annons

I början av januari kommer den första tyska utgåvan av Hitlers "Min kamp" sedan andra världskriget. Boken ges ut av det historiska institutet Institut für Zeitgeschichte i München och rymmer minst 3 500 forskarkommentarer till Hitlers text, skriver The Guardian.

Efter krigsslutet gav de allierade styrkorna upphovsrättigheterna till den bayerska delstatsregeringen, som av hänsyn till krigets offer vägrat att ge ut Hitlers bok.

Efter nyår slutar emellertid upphovsrätten att gälla eftersom det gått 70 år sedan Adolf Hitler tog sitt liv. Det blir därmed fritt för vem som helst att ge ut boken. Den kommenterade forskningsutgåvan är på 1 948 sidor och trycks i en förstaupplaga på cirka 3 500 till 4 000 exemplar. Utgåvan har mött protester från bland andra judiska grupper som menar att boken är farlig.

Men Andreas Wirsching på Institut für Zeitgeschichte tycker att utgåvan slår hål på mytbildningen kring boken.

(TT)