Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kritik mot vit Jackson-skådis

Den brittiske skådespelaren Joseph Fiennes ska spela den avlidne popikonen Michael Jackson i en kommande tv-komedi, något som har väckt starka känslor på sociala medier.

Annons

Fiennes är vit och att han ska göra rollen som den afroamerikanske Jackson eldar på debatten som blossat upp den senaste tiden om rasism och bristen på roller för svarta skådespelare i Hollywood.

"Så de kunde på allvar inte hitta en svart skådespelare till rollen som Michael Jackson?" twittrade den amerikanska medborgarrättskämpen Deray McKesson.

"Joseph Fiennes (en vit snubbe!) ska spela Michael Jackson... Jag tycker att Denzel Washington ska spela Elvis i nästa film, bara för att det ska vara rättvist", skrev en annan användare på Twitter.

Den brittiska tv-kanalen Sky Arts som står bakom komedin säger i ett uttalande att de gett producenterna fria händer vad gäller rollsättningen, inom de ramar som satts.

Michael Jackson diagnostiserades med sjukdomen vitiligo som gjorde att hans hud blev allt ljusare i färgen under åren. Han avled 50 år gammal i juni 2009, efter en överdos av sömnmedlet propofol.

Den 30 minuter långa komedin med namnet "Elizabeth, Michael & Marlon" sägs vara baserad på en verklig händelse och handla om en bilresa genom USA som "kungen av pop" gjorde tillsammans med filmstjärnorna Elizabeth Taylor och Marlon Brando 2001. Stockard Channing spelar Taylor och Brian Cox Brando i komedin som ska sändas någon gång under 2016.