Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kritiskt för kommunerna om flyktingarna fördubblas

Länet klarar nätt och jämnt av att hantera den mängd flyktingar som kommer nu.
En kraftig ökning av antalet skulle bli kritisk.
– Det blir svårt för skolor, socialtjänst och primärvård, säger Håkan Söderholm på länsstyrelsen.

Flyktingströmmen till Sverige har ökat dramatiskt på senare tid.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har därför fått i uppdrag av regeringen att kartlägga hur kommunerna klarar av den flyktingström som är nu, och hur de skulle kunna hantera en fördubbling i framtiden.

– Vi har skickat ut frågan till kommunerna och andra berörda myndigheter i Västernorrland, säger Håkan Söderholm, beredskapsdirektör på länsstyrelsen.

Nästan all kommunal verksamhet berörs, eftersom man får fler människor att ta hand om. Mest pressat är läget för skolorna och socialtjänsten.

• I Sundsvall är situationen mest kritisk vad gäller mottagandet av ensamkommande flyktingbarn. Kommunen har inte tillräckligt med platser åt dem och har fått dammsuga resten av landet för att hitta boenden.

• I Timrå har kommunala Timråbo det problematiskt med slitage och vattenförbrukning i lägenheterna som Migrationsverket hyr åt flyktingarna, eftersom de inte är anpassade för att sju vuxna ska bo i en trea.

• Ånge har egentligen plats för fler flyktingar men kan ändå få svårt att klara uppdraget i framtiden eftersom man har problem att rekrytera all den personal som behövs, exempelvis lärare, skolsköterskor och socialsekreterare.

Skulle situationen förvärras, med en fördubbling av antalet flyktingar under ett års tid, får skolorna och socialtjänsten svårt att klara sina uppgifter utan att bryta mot lagar och regler, som till exempel skolplikten.