Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krögare: Ge de sobra alternativen lite kärlek

Annons

Att välja bort alkohol är ett beslut som provocerar. Normen i det svenska samhället går ut på att du ska dricka – annars är det någonting fel. Du är antingen alkoholist, gravid eller bara konstig. För att inte tala om tråkig. Hela vår umgängeskultur genomsyras av alkohol och för den som avstår, tillfälligt eller permanent, blir möten med andra ofta ett enda långt försvarstal.

Till viss del är det kanske inte så svårt att förstå. Inte minst det där om att det är tråkigt. Utelivet är ett bra exempel. De senaste åren har inneburit en fullkomlig explosion av nya spännande ölsorter, viner och cidrar som serveras ute. Att Systembolaget har vaknat och i dag anstränger sig för att erbjuda ett ganska omfattande och ständigt växande utbud av alkoholfria alternativ har inte haft samma genomslag bland barerna och restaurangerna. Fortfarande möts den som ber om ett alkoholfritt alternativ alltför ofta av svaret: ”Vi har ju Ramlösa eller Coca-Cola.” Men är Coca-Cola verkligen universaldrycken som fulländar en oxfilé eller risotto?

Grejen är att även sobra människor uppskattar ett bra utbud av goda alternativ. De uppskattar ställen som bemöter alla gäster med kunskap, professionalitet och respekt. Det uppskattas oavsett om de avstår alkohol av hälsoskäl, att de är gravida, kör bil, ska upp tidigt eller för att de inte gillar smaken eller ruset.

Här finns en gigantisk lucka, och säkert en bra affär då mat- och dryckesgäster i regel inte går ut med siktet att snåla. Det finns alltså ingenting som hindrar uteställena att göra alkoholfria alternativ till premiumdrinkar och få lön för mödan.

Puben är en fantastisk mötesplats, en för det mesta trevlig miljö och en avkopplande tillflyktsort efter en tuff arbetsdag eller när man bara vill umgås. Men det skulle inte skada om den blev mer inkluderande även för de som väljer att inte dricka alkohol.

I år stöttar IOGT-NTO och studieförbundet NBVs lokalavdelning MittSverige tillsammans med en rad andra organisationer och företag folkhälsokampanjen Sober October, där vi utan pekpinnar vill få folk att anta utmaningen och hålla sig sobra under hela oktober. Vi tycker att det är ett fantastiskt tillfälle att reflektera över sitt drickande och samtidigt upptäcka nya saker. Vitsen är inte att värva helnykterister, utan helt enkelt bara testa någonting annat ett tag och se hur det påverkar en.

Så krögare – var beredda! Vi är många som kommer att besöka er i oktober, på jakt efter en kul och sober kväll. Frågan är om ni vill bli ihågkomna som stället som bjöd på den grymmaste ingefärsdrinken vi någonsin smakat eller det som hällde upp Cola i ett glas tillsammans med en ledsen citronskiva?

Det finns mycket att vinna på att bredda perspektiven och samtidigt visa yrkesstolthet och god kundvård.

Mariann Wasserman

IOGT-NTO Jarlaborg

Mats Danielsson

MHF Medelpad

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel