Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: AIK bjöd på bomber – men GIF Sundsvall var nära riktiga granater

AIK bjöd på bomber men inte några granater.
Kapten Haddock hade muttrat både anfäkta och anamma om han hade varit AIK-supporter på Friends Arena.
För GIF Sundsvall förstörde festen för det guldsuktande Stockholmslaget.
Och vi hittar poänger i premiären som är värda mycket mer än själva poängen.

Efter en bengalosande inledning var det Sundsvall som visade kvalitet när försäsongsslitet var över och allvaret började. Det var rappt, kvickt och alert. Giffarna spelade precis som de ska göra mot ett fysiskt och lite stabbigt motståndarlag. Kombinationsspelet höll rätt nivå; efter backen.

Och Stefan Silva visade äntligen sina kvaliteter. Jag har letat och längtat under försäsongen. Och på Nationalarenan blommade han ut. Han är skicklig med bollen, rörlig och gör det hela rörigt för AIK.

Tillsammans med Robbin Sellin driver han upp ett tempo som det stabbiga AIK-försvaret får ganska stora problem med. Pa Dibba hugger också och de klassiska stora, starka Giffarna är numera av kvicksilverkaliber.

Mittförsvaret har känts som det stora frågetecknet i och med att både Jón Gudni Fjóluson och Jocke Nilsson har lämnat laget. Men Marcus Danielson och Robin Tranberg är mer eller mindre klockrena i sitt samspel. Det är bara vid Fredrik Brustads kvitteringsnick som det falerar. När GIF tappar pressen på bollhållaren och för första, och enda, gången går bort sig.

Tommy Naurin är ute och hänger tvätt när bollen seglar in i det övergivna målet.

Men GIF-kaptenen tar revansch i andra halvlek när han räddar de båda chanserna AIK skapar. AIK som lättade och lyfte rejält när Carlos Strandberg kom in i stället för tröge och otajmade Denni Avdic.

För ett år sedan lämnade GIF Sundsvall Norrporten Arena efter näst intill förödande 1–4 mot Malmö FF.

Efter 1–1 mot AIK på Friends Arena är känsloläget ett helt annat. Visst är man nöjda med poängen, men de flesta ville ha mer. Och det är befriande och viktigt att höra. Att man inte är nöjda, trots ett kryss mot en av guldkandidaterna.

Ett bra centralt mittfält är nyckeln till framgång och i Lars Gerson och Rúnar Sigurjónsson har GIF Sundsvall två välbekanta ess. De kompletterar varandra alldeles utmärkt och Sigurjónsson visade enorma kvaliteter och en ursinnig arbetskapacitet.

Han sliter, krigar, vinner boll och är som ett kärnkraftverk i ett par färgglada fotbollsskor.

Fortsätter han så här kommer vi att få se honom i EM i sommar. Var så säker.

GIF tar en poäng i premiären. En bra start, men det som bådar riktigt gott är att alla vill ha mer.

Hungern finns och jag undrar om inte Gefle IF får sota för det på torsdag.

Jag längtar i alla fall redan efter mer allsvensk fotboll.