Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Amelia, 20, om att vara fotbollsdomare: "Ni är inte redo att välkomna oss"

Inför säsongen 2016 släppte Adidas en ny domarkollektion framtagen till sommarens EM. En kollektion som framförallt vi damdomare såg fram emot lite extra. Den tidigare modellen hade faktiskt en behaglig passform även om den heller inte gick att få i dammodell. Dock hade den en del brister, tröjärmarna var så långa att de täckte fingrarna och ingen mudd fanns för att vika upp dem, shortsen hade dålig passform, det saknas liksom något där fram för oss tjejer och sitter inte alls bekvämt. Overallen är inte till för bredare kvinnohöfter utan de skaver in och går knappt att röra sig i de trånga tygerna. Det var på grund av dessa brister som vi längtade efter en ny kollektion.

LÄS MER: Förbundet svarar efter kritiken – öppnar för ändring

Måndagen 25:e Januari landar nya domarfoldern i brevlådan. Första besvikelsen blir att det fortfarande inte finns XS, andra blir att det heller inte finns någon mudd på ärmarna som är långa. Men resten gör ingenting, det blir precis som förra året då, tänker jag och beställer samma storlekar i allt. Tyvärr blir jag snart varse om att det inte alls blir som ifjol. Årets domarkollektion är i en större modell. Först kommer bilder ut på kvinnliga kollegor som fått sina kläder, de drunknar i tröjorna. Det ser nästan ut som klänningar. Besvikelsen över att vi i år tar ett kliv bakåt istället för framåt är stor. Tänk dig att du stoppar in tröjan i shortsen och vid knäna tittar tröjan fram. Nästan så dålig är passformen i år. Då är det inte enkelt att följa det här med stil och profil som är så viktigt för oss domare.

Som kvinnlig domare måste du alltid hävda dig lite mer, kräva lite mer respekt från spelarna och vara lite bättre i allt du gör för att ta nästa steg i karriären. Eftersom att vi redan vet att vi måste anstränga oss lite mer så blir det inte lättare att kräva den där respekten när vi inte ens kan klä oss respektabelt. Armarna är så långa så att vi inte ens når ut med händerna för att ta spelare och ledare i hand. Det ser ut som om vi lånat kläder ur pappas garderob.

När vi ställer frågan till förbundet får vi svaret att köpa XS istället. Väldigt konstigt svar när XS varken går att beställa på nätet eller i butik. Vi får dessutom höra att det minsann fanns en kvinnokollektion ifjol men att det inte var någon efterfrågan. När jag hör det tappar jag hakan då jag personligen frågat runt flera gånger hos Intersport om det finns dammodeller, hört mig för och tjatat. Varje gång har jag blivit nekad. Om det nu fanns någon dammodell så visste jag och mina kvinnliga kollegor inte om det och vi kunde heller inte få tag i dem även om vi frågade. Att det inte skulle finnas någon efterfrågan är nog det konstigaste argumentet. Så länge det finns damdomare finns det en efterfrågan.

Sedan pratades det om att det är en ekonomisk fråga. Att man tidigare provat att ta fram dammodeller men att det inte lönade sig ekonomiskt. Då har jag lite funderingar. Varför tar man i så fall inte in beställningar i förtid så man vet exakt hur många man behöver tillverka? Eller om man skulle göra en kollektion och det visade sig att man gick lite back på den. Skulle det inte vara en vinst i sig och visa att man faktiskt, år 2016 när genusfrågan är mer aktuell än någonsin, visar att man tagit ställning. Att frågan om jämställdhet fick bli större än pengarna för en gångs skull. Kan inte nästa års unisexmodell som de envisas med att kalla herrkollektionen i så fall få ge lite mer plats åt breda höfter, större bröst och möjlighet till att vika upp ärmarna.

Det är i grund och botten en fråga om värdegrund och jämställdhet. Indirekt talar ni om för oss vi klivit in och tagit del av den manliga hegemonin i att just döma fotboll och att ni inte är redo att välkomna oss helt och hållet. Lite extra kommer vi alltid att få kämpa. Det är när vi lyfter problemen som könsordningen aktualiseras. Historiskt sett har det aldrig varit något problem om läget varit tvärtom. Som en domarkollega till mig sade, inte fasen har kabinpersonalen på SAS unisexkjolar på sig. Utan den manliga normen gör sig återigen påmind och vi får jobba i motvind för vår rätt att passa in, få respekt och ses som lika naturliga ledare som våra manliga kollegor. Jag vet att många män kommer att tycka att detta återigen är gnäll och ett i-landsproblem. Men du som tänker så, du har uppenbarligen aldrig fallit utanför normen. Jag lyfter frågan för att jag älskar att döma fotboll och ser fram emot att döma i kläder som jag är bekväm i.