Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Dags att döda myten om GIF Sundsvalls höstspöke

/

Annons

Ju fler gånger man säger någonting desto mer sant blir det. Här i Medelpad med omnejd finns en vandringssägen som på senare år sagts så många gånger och i så många olika sammanhang att det blivit lite av en sanning.

Jag tänker på GIF Sundsvall och höstar. Det har hetat att när hösten kommer så drabbas Giffarna av stora darren, att lika säkert som att skolornas novemberlov närmar sig så kommer kvalångesten krypande runt läktarna på IP.

Vi har redan hört det flera gånger även den här säsongen, apropå Giffarnas lovande start. "Vänta bara, det kommer en höst också".

Jag är inte själv helt oskyldig till att bygga den myten, i de sociala mediernas tidevarv där de snabba, kvicktänkta och fyndiga analyserna premieras är det ett tacksamt grepp att ta till.

Hösten är här, nu faller löven – och Giffarna med den: 80 gillamarkeringar.

Det enda vi vet med säkerhet är att nu kommer höstrusket. Hand i hand med ångesten på Norrporten Arena: 100 gillamarkeringar.

Och så fortsätter det och så blir det en sanning att GIF Sundsvall alltid klappar ihop på hösten och att det liksom är någonting som hör till. Som Giffare ska man späkas på läktaren under höstarna.

Men problemet med de sociala medierna och de kvicka, fyndiga analyserna är att det ofta är just det; förenklingar på bekostnad av att tänka ett steg längre. Anledningen till uppkomsten beror mer på att GIF Sundsvall historiskt varit ett lag som balanserar på randen mellan Superettan och Allsvenskan, vilket i sin tur innebär att man väldigt ofta är indragen i en streckstrid. Antingen kring uppflyttningsstrecket de år man spelat i Superettan eller kring nedflyttningsditot de år man spelat i Allsvenskan.

Så har det sett ut många år och så kommer det säkert att se ut även framöver, även om undantag såklart finns. Kanske kan årets säsong bli ett undantag?

Streckstrider år efter år – ångest check.

Sedan har vi del nummer två om att GIF därutöver faller ihop på hösten, ja visst har det hänt. Och någonstans blev det en sanning som slutligen bekräftades säsongen 2012 när Giffarna efter en formidabel sommar och ledning 3–0 hemma mot IFK Göteborg en sensommardag tappade till 3–3.

Man hämtade sig aldrig från smällen och det slutade med att man åkte ur. Giffarna och höstar, ni vet.

Klappa ihop på hösten – check.

Så låter förenklingen och så byggs myten.

Tänker man ett steg längre handlar det mer troligt i stället om att de starkare lagen under hösten varvat upp. Att nykomlingar och de på papperet sämre lagen tar poäng i inledningen av en säsong sker gång på gång, för att sedan falla tillbaka under resans gång.

Östersund i år är ett bra exempel.

På samma sätt som omvänt i regel gäller för de på papperet större lagen.

Att möta lag som AIK och Malmö borta i april är av samma anledning ofta att föredra mot att göra det i oktober.

Så, det finns helt enkelt inget höstspöke. I alla fall inget unikt för GIF Sundsvall.

Annons