Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Därför är Jonathan Dahlén Timrås MVP

Här ger Jimmy Hamrin sin syn på årets upplaga av Hockeyallsvenskan.

Annons

Grundserien avslutades i dur för åtminstone ett av stadens lag. Ska jag sätta fingret på vad det var som gjorde att Timrå IK till slut vände upp säsongen så vill jag lyfta fram Jonathan Dahlén i första hand. Som jag tidigare varit inne har spelet varit tillräckligt bra men ineffektiviteten sänkande. I ett lag av forwards med sämre och sämre självförtroende i avgörande lägen växte en obrydd Dahlén till den matchvinnare laget saknade i början av säsongen.

Läs mer: Efter succégenombrottet i Timrå IK – så blev Jonathan Dahlén en av Sveriges hetaste talanger

Dahlén var bra i början av säsongen också men där någon gång i december hände något med hans skridskoåkning som förvandlade honom från en bra spelare till en stjärnspelare. Dahléns närvaro, driv mot mål och smarta lösningar i offensiv zon blev motorn i en kedja som kunde avgöra matcher som stod och vägde.

Visst, det är en lagsport och det är mycket kunnande i ett lag som är betydelsefullt men det Dahlén kan bidra med krävs det mest skicklighet för i dagens hockey, annars skulle fler göra det. Jag hävdar också att när Timrå fick ett vapen att avgöra matcher med växte också tålamodet i det defensiva spelet som lyfte målvaktsspelet och vips började även andra offensiva spelare våga mer och göra bättre offensiva insatser också. Det skapades ett vinnande lugn rakt igenom laget. På det sättet hävdar jag att 18-årige Jonathan Dahlén är den mest värdefulla spelaren.

Läs mer: Jonathan Dahlén var derbybäst i Timrå

Timrås åttonde plats ger laget ett godkänt betyg för grundserien. Att göra det med den avslutning laget gör är ett extra plus i kanten. Den här "topp 5"-platsen som sportchefen Kent Norberg nästan hånats för att ha uttryckt i höstas var laget i slutändan bara några derbysegrar kort ifrån.

Den bistra sanningen gällande stadens andra lag, Sundsvall Hockey, är att klubben hamnar i botten i nästan alla statistiska kategorier och slutade 30 poäng från en 12:e plats. Långt ifrån godkänt, så klart.

Läs mer: Sundsvall Hockey avslutade med förlust inför storpubliken

För att jämföra med de övriga nykomlingarna, som ju klarade sig utmärkt, så är bredden på trupperna och farten i spelet det som Sundsvall missade att sätta in i sitt lag på förhand. Storsuccén Tingsryd breddade och spetsade laget, bytte tränare och strukturerade upp spelet. Pantern gick upp med allsvensk fart i sitt spel men tillförde den bredd som krävdes för att orka spela det på högre nivå.

Sent ska syndaren vakna sägs det men att bredda med några unga drivna spelare och låta Leif Strömberg strukturera upp spelet är något som gör att Sundsvall nu kan ha en rimlig chans inför den kommande kvalserien. Klarar klubben sig kvar är slutbetyget ändå godkänt i min bok.

…Serien har totalt sett varit lika häpnadsväckande som den brukar med både flippar och floppar på en nivå som ingen förutsåg. Det kommande rejset mot SHL kommer garanterat fortsätta i samma spår. Jag gillar att flera lag som spelar en offensivt drivande ishockey i slutändan också har belönats för det. I slutspelsserien är t ex Mora, Almtuna, Leksand, Karlskoga och Timrå alla aktiva lag som driver sitt eget spel och kan visa upp positiva siffror i puckinnehav.

AIK har det bästa laget och spelet för att kunna utmana en SHL-klubb i bäst av sju. AIK driver sitt eget spel, är starka på hemmaplan och har flera spelare som kan avgöra matcher. De har varit det klart mest underhållande laget att titta på.

Säsongens...

Skickligaste:

1. Marcus Nilsson (fw), Karlskoga: Att seriens skickligaste spelare fick vinna poängligan är som det ska.

2. Viktor Amnér (b), Leksand: Efter fyra säsonger i defensiva budgetlag visade han verkligen vad han kan.

3. Malte Strömwall (fw), AIK: Mattades lite efter en blixtrande start men få kan mäta sig med hans högsta nivå.

Överraskningar:

1. Michael Haga (c), Almtuna: 23-åring som gick från medelmåttig till att vara seriens bästa center på en säsong.

2. Erik Nyström (fw), Pantern: Platsade knappt i Timrå förra säsongen men levererade 37 poäng i Panterns förstakedja.

3. Niklas Johansson (c), Tingsryd: Var bra i Sundsvall men har under åren i Tingsryd utvecklats till en center som skulle förstärka SHL-lag.

Bästa lokala spelare:

1. Jonathan Dahlén (fw), Timrå IK: Glädjespridare med en fantastisk närvaro och finurlighet i det offensiva spelet. Växte ut till Timrås MVP.

2. Johan Mattsson (mv), Timrå IK: Dålig start men när allt summeras är han trea i målvaktsligan, vunnit mer än han förlorat och hållit flest nollor i serien.

3. Christian Söderström (fw), Sundsvall: Överraskande bra. Mycket skicklig och kreativ fortfarande. Producerade hela säsongen.

Bästa derbyinsats (lokalt):

1. Magnus Åkerlund (mv), 10 oktober 2015: 38 räddningar, varav 18 i den tredje perioden när Timrå jagade.

2. Christian Söderström (fw), 21 november 2015: Ett mål och två assist när Sundsvall knäckte Timrå för andra gången.

3. Simon Lövgren (fw), 24 februari 2016: Ett krigarmål och en snygg avgörande straff derbysänkte Timrå för tredje gången.

Läs mer: Här är derbykungarna – rutinerad trio bäst i Sundsvall Hockey

Snyggaste mål: Victor Crus Rydbergs straff mot Västerås i december.

Snyggaste räddning: Adam Ohres i det sista derbyt.

Bästa match: Timrå IK–AIK 22 februari.