Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: En raket, en rutinerad rookie – Wilson är på väg att frälsa Giffarna

Han är på väg att rädda sin moderklubb.
Han är het framför mål och samtidigt iskall när det väl behövs.
Han är rapp och rörlig samtidigt som han utstrålar en känsla av rutin.
Peter Wilson gör succé och är utan tvekan höstens man i GIF Sundsvall.
Vem tusan trodde det i våras?
Inte ens jag.

Jag har följt honom längre än de flesta. Ända sedan dottern kom hem från skolan när hon gick i sexårs, eller om det möjligtvis var i ettan.

Oavsett när, så log hon ett halvt tandlöst leende och sade.

"Vi fick en ny pojke i klassen i dag. Han heter Peter."

Han var vass redan då, den unge Wilson som var ännu yngre då. Det syntes på rasterna, när det var friluftsdagar och på skol-DM. Det syntes hela tiden.

Nu har Peter Wilson slagit sig in, tagit ett jättekliv. Han gör det på riktigt.

Mot Jönköping blev det triss i mål. Mot Falkenberg skapade Giffarna inte speciellt mycket i anfallsväg. Men den nye pojken Peter låg bakom allt och kvitteringen han dundrar in utstrålar kort och gott klass. Och utöver målfabrikationen visar han ett spelsinne och ett beslutsfattande som imponerar. Det är inte alltid full fart framåt, han kan hålla i, vänta in och ge kompisarna lägen. Han värderar varenda situation. Och han sliter dessutom i defensiven. Han är en nykomling som visar ett brett register. Han är något så ovanligt som en rutinerad rookie.

Med Sonko utvisad borde den hopplösa jumbon Falkenberg ha fått medvind.

Men Wilson ville annat. Och det var så viktigt.

Poängen innebar en moralboost. En poäng som gör att man nu har sju poäng och tolv plusmål tillgodo på Helsingborg. Krislaget som har en match mindre spelad och har en söndagsutflykt till Borås att se fram emot. Men jag tvivlar i och för sig att någon i HIF ser fram emot någonting längre.

De möter Elfsborg och de måste vinna.

GIF Sundsvall gjorde succé i våras.

Laget som tog poäng i premiären mot AIK, slog Malmö borta och ledde Allsvenskan efter fem spelade omgångar ser vi inte mycket av längre.

Från premiärelvan på Friends Arena i våras återfanns fyra mot Falkenberg; Naurin, Danielson, Olsson och Silva. Resten var av olika anledningar borta.

Några är sålda, några är skadade, en var avstängd och Robbin Sellin har placerats bland dammråttorna bakom det bokstavliga kylskåp vissa spelare riskerar att hamna i.

Det vore ett mirakel om det inte märktes.

Det är, bortsett från Peter Wilsons uppenbara spetskvaliteter, uddlöst.

Det är inte så konstigt. Det som är märkligt är att det var så hjärtlöst – åtminstone fram till att Noah Sonko Sundberg åkte ut.

Först då tog man sig samman. Först då försökte man på allvar. Först då byttes ängslan ut mot desperation. Då blev det lite rakare; en väl avvägd djupledshöjdare från Suljevic mot Eklund. En skarvnick och en bomb upp i Alexander Lundins nättak. Se målet här.

Distinkt och direkt. Peter Wilson tvekade inte och nu har han räddat så många poäng på slutet att han börjar framstå som den frälsare ingen kunde ana bara för någon månad sedan. Inte ens jag.

Urban Hagblom har ett gigantiskt jobb framför sig.

Den trupp Joel Cedergren har till sitt förfogande är allt annat än bred. Just nu är den rejält sargad och i bortamötet mot Gefle får Marcus Danielson en ny mittbackskompis igen.

Det går att sammanfatta på många sätt. Eller med två ord; inte bra.

Danielson och Sonko är en duo som håller hög allsvensk klass och den konstellationen borde stå högst upp på Hagbloms långa "att göra-lista".

Danielsons kontrakt går ut efter nästa säsong och lånetiden på Sonko går ut i höst när han ska återlämnas till AIK.

Den är sommaren tappade GIF i kvalitet och identitet när Sigurjónsson och Dibba såldes.

Nu måste Hagblom vrida och vända på varenda krona, och de är uppenbarligen inte många, för att bygga ett nytt GIF. En uppgift som är svår – men sannolikt inte helt omöjlig.

Läs mer: Här är listan på spelarna GIF Sundsvall kan gå för.

Men det är en lite mer avlägsen framtid.

Närmast väntar en ny drabbning mot ett nytt lag under det nedersta strecket.

Om Falkenberg kändes som en relativt lätt match på förhand blir en fredagskväll i Gävle en helt annan sak.

GIF mot GIF blir en drabbning som heter duga.

Gefle som har viss vittring och som är ett lag Giffarna lugnt sagt brukar ha det lite jobbigt mot.

Men det kanske inte gäller längre.

Nu när man har en respektlös raket som Wilson. Den nye pojken som heter Peter.

Och en annan kille som äntligen fått chansen på allvar; en annan kille från Bredsand som jag känt till ännu längre. Men historien om Jonathan Morsay, och Jonathans morsa som jag fått äran att jobba med, tar vi en annan gång.

Läs mer: Ytterligare en lokalproducerad talang presenterar sig – Jonathan Morsay.

Läs mer: Så betygssattes spelarna efter krysset mot Falkenberg.

Läs mer: GIF vände tillbaka trots utvisning – Wilson räddade poäng.

Ny högtidsstund i kapellet

Sex raka segrar och 23–4 i målskillnad – Timrå IK går fram som en ångvält i sin hemmaborg. Starkt att vända till seger mot Vita Hästen, viktigt för målvaktsvikarien Adam Ohre att få ta sin första seger för säsongen. På tisdag kommer det stora skrällaget på besök; serieledande Västervik. Det blir en perfekt uppladdning inför derbyt mot Modo på torsdag.

Ett mål som var viktigt – i kubik

I matchminut 87 kom det enda målet. Och det var SDFF:s Paulina Byström som gjorde det, på Tingvalla, mot bottenkonkurrenten Qbik. Vansinnigt viktigt i kampen om att undvika nedflyttning för Elitettans nykomlingar.