Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KRÖNIKA: Filmen du inte får missa – och musiken som ger mest värme i höstmörkret

När ni läser det här har jag förmodligen botaniserat klart i den gyllene staden för tionde gången. Jag har kollat runt i en av mina favoritbutiker på Vaclav Namesti – och frun har fått göra det samma – även om det då mer handlat om annat än vinyl.

Annons

Samtidigt vill jag bara påpeka att livet inte bara handlar om musik – det finns faktiskt bra film om musik också.

Senast i raden är "Love & Mercy", nästan två timmar rörliga bilder om självaste Brian Wilsons liv. Ja, jag ber om ursäkt: det, är lite Beach Boys den här gången också. Men det handlar om en spelfilm, som framställs i ungefär samma stil, som filmen om Johnny Cash liv – och både Paul Dano och John Cusack gör fina rolltolkningar av huvudfiguren. Vissa tror till och med att Paul Dano, som gör en ung surflegend, ska få en Oscar för sitt skådespeleri.

Hur som helst: se filmen när den kommer på dvd i Sverige i början på nästa år. Mig får filmen att framkalla tårar – och inte minst tankar. Ett bra stycke musikhistoria och bra skådespeleri.

Bäst på skiva just nu, och spotify om man så vill, är lite av detta:

• Champlin, Williams, Friestedt – det är Toto, Chicago och en svensk gitarrist från Örebro? När året summeras om ett par månader kommer förmodligen detta att vara en av årets pärlor. Men okej, tycker du inte om det som låter välspelat och det som bjuder på röster som är lite av det bästa, så glöm! Men jag lovar: inte en enda usel låt. Bara ett par som inte sticker ut lika mycket som det övriga.

• America – ett av 70-talets största band, inte minst med hjälp av sir George Martin, Beatles-producenten, har grävt lite i sitt musikarkiv. Man kan säga att det handlar om lite överblivet material, som påminner en hel del om Beatles. Ljuva toner för 60-talsfoten.

• Pete Townshend – en av frontfigurerna från The Who, som du säkert hört i bakgrunden på tv i CSI, samlar lite av sina solohits på "Truancy" och det låter mer än nödvändigt bra. Det är låtar av typen "Rough boys" och "English boy" – och det är bra sväng.

• Tom Jones – Tjuren från Wales har 75 år gammal släppt sin sjuttioelfte skiva. Vissa recensenter har inte varit speciellt snälla, men så uselt är det inte, även om det inkluderas några låtar, som gamle Kjell Alinge nog skulle ha beskrivit som "40 blåsare utan hjärna".

• Jag avslutar, som jag inledde och nämner soundtracket från "Love & Mercy", filmen om Brian Wilson. Det handlar om solskenspop från en svunnen tid blandat med en Beach Boys-mix av välrenommerade producenten och musikern Atticus Ross.

Till sist: De gamla hjältarna är fortfarande bäst, typ Brian Wilson, Paul McCartney, Keith Richards, Ray Davies och Manfred Mann.