Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: GIF Sundsvalls silly season känns inte det minsta dum

Spelartruppen är så klar som en spelartrupp kan bli så här tre veckor in i januari.

Sirius målspruta Stefan Silva blev den sista pusselbiten, det femte nyförvärvet, om inget oförutsett händer i GIF Sundsvall.

Läs mer: Därför valde Sirius skyttekung GIF Sundsvall

En skada på fel gubbe kan tända en blåslampa hos sportchef Hagblom när som helst och transferfönstren står fortfarande på vid gavel, vilket gör att någon plötsligt kan vara borta med vinden.

Men får lugnet råda vet vi hur GIF Sundsvalls spelartrupp anno 2016 kommer att se ut när det är dags för premiär på Nationalarenan Friends den 3 april när AIK hälsar Norr-landslaget välkommet.

I min lilla värld ser det riktigt intressant ut. Lovande.

Klubben har utifrån sina resurser hanterat silly season väl. Plockat in fem rätt allrounda Bosmanspelare, där ingen av dem har hunnit fylla 26 år än – det är naturligtvis ingen slump, det är en tydlig strategi.

Islänningen, kantspelaren och förre HBK:aren Kristinn Steindórsson är den mest etablerade, unge Amaro Bahtijar från Ånge och tidigare Sund är den med minst erfarenhet av seniorfotboll på högre nivå.

På pluskontot finns även Varbergs lagkapten och mittfältare Robin Tranberg, unge ytterbacken Eric Björkander från Mjällby, som kan gå både till vänster och höger, samt redan nämnde Silva.

Tränarduon Cedergren och Franzén har genom rotationen av spelare fått sätta allt större prägel på truppen sedan de tog över Åkebys arv efter det ettåriga allsvenska besöket 2012.

Och offensivt har de fler alternativ och verktyg att tillgå än på länge.

Just nu består anfallsuppsättningen av fem forwards: Dibba, Eklund, Hasani, Silva och Wilson, som kommer underifrån ...

Egentligen känns samtliga lagdelar solida utom en – försvaret. Mittbacken Jón Gudni Fjólusons snabbhet och uppspelsfot har inte ersatts.

Läs mer: Mittbacken berättar om flytten från GIF Sundsvall

Det är mitt mörka orosmoln, den här tiden på året.

Med en Jocke Nilsson, som i januari har problem med ett knä och som i augusti kan befinna sig i Brasilien för att spela OS-fotboll, är alternativen i mittförsvaret få.

Ja, jag ser egentligen bara två. Marcus Danielson och Stefan Ålander.

Ambitionen var att hämta in en mittback när Fjóluson försvann till mästarklubben IFK Norrköping på andra sidan nyåret, men det stannade vid ett nytt ettårskontrakt med trotjänaren Ålander.

Läs mer: Med nytt kontrakt jagar Stefan Ålander klubbrekordet i GIF Sundsvall

Han vet vad Allsvenskan innebär och han kan gå in och spela matcher här och där, no problem. Men om det blir frekvent? I närmare 30 omgångar?

Jag vet inte. Men det finns ett sommarfönster också.

Jag tror att GIF har en mittback, som är kartlagd, scoutad och önskad, men som sitter fast på ett kontrakt någonstans i Skandinavien.

Frågan är vad han heter?

Annars vore det rätt häftigt med Pelle Nilsson.

Hans speltid i FC Köpenhamn har periodvis varit begräsad och om inte hans dröm om ett EM-slutspel slår in kanske, kanske Medelpad kan locka igen.

Mittbacken har bostad, brorsa, släkt och familj på våra breddgrader.

MISSA INTE: Håll koll på ditt favoritlag i mobilen – få pushnotiser när vi skriver om GIF Sundsvall. Ladda ner ST:s nya app till Iphone eller Android.