Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Giffarna kan alltid lita på sin före detta stjärnspelare

Vår krönikör Pamela Andersson rankar de hetaste sportsnackisarna – på sitt unika sätt.

1. Idrottens kraft

Efter en dyster, stundtals förlamande vecka med vansinnesdåd, rasistiska attacker och asylboenden som satts i brand fick jag tron tillbaka på mänskligheten efter bandypremiären i Edsbyn. Motståndarna Gripen från Trollhättan spelade med svarta sorgeband och innan elitseriepremiären hölls en tyst minut för offren i den fasansfulla skolattacken i just Trollhättan. Och det var då som Edsbyn-supportarna gjorde något som jag kände av i hela kroppen. Känslan av hopp gav mig ståpäls när jag läste vad som stod på banderollen: "Trollhättan – vi tänker på er, EIF & ERF mot rasism". Så värdigt och så rätt.

Då och då kommer situationer i livet där vi ifrågasätter om idrott och politik hör ihop eller inte, och jag hävdar alltid att ALLT hänger ihop. Idrott är en del av livet, och i livet händer det fantastiskt roliga, häpnadsväckande saker som OS-guld, som gemenskap och kärlek men livet är tyvärr också terrordåd, orättvisor och utanförskap. Att som idrottsman eller supporter värja sig mot det onda och bara prata om det goda håller inte. Då är man som Skorpan i Bröderna Lejonhjärta skulle ha sagt, bara en liten lort. Och i Edsbyn bor inga lortar. Bandypremiären var inte en tillställning där man satte på sig skygglappar och stirrade sig blind på en liten boll – det var ett utmärkt tillfälle att visa medmänsklighet och en enad front mot våld. Idrotten förbrödrar heter det, och idrottens kraft kan vara enormt mäktig när den tar en ickevåldsam strid för någonting utanför själva arenan. Kom ni ihåg Emma Greens regnsbågsfärgade naglar under friidrotts-VM i Moskva 2013? Eller bilderna på de svarta knytnävarna på prispallen under OS i Mexico 1968? Två fantastiska exempel på idrottens kraft i ett världsligt sammanhang. Jag tittar på bilderna från bandymatchen som Edsbyn vann med 6-2 men allt jag ser är de fantastiska människorna som står vid banderollen. Ni vet vilka ni är. Och jag så tacksam för att ni finns.

2. Sara Hector

Skidsäsongen är igång och eftersom alla andra hejar på den fantastiska hösten som aldrig tycks ta slut jublar jag lite tyst. Den alpina premiären i Sölden bjöd visserligen inte på någon svensk pallplats, men i mina ögon började det i alla fall bra. Och då tänker jag inte på att fjolårets stjärnskott, Sara Hector från Sandviken "bara" blev sjua. Utan just därför. Hectors missnöje över storslalomplaceringen – som för bara någon säsong sedan skulle ha varit ett stort fall framåt – lovar gott inför fortsättningen!

3. Petter Northug

Är efter kontraktsbråket överens med det norska skidförbundet och nu får vi ser honom i världscupen i vinter och i minst två säsonger till. Som om det någonsin har varit tal om nåt annat…

4. Kevin Walker

Han spelar visserligen inte i Sundsvall längre, men när det gäller så kan Giffarna alltid lita på sin före detta stjärnspelare. I helgen spelade han fram till Djurgårdens båda mål i 2-0-segern mot Falkenberg, en seger som redan nu betyder att Giffarna klarat det allsvenska kontraktet. Släkten är bäst, typ.

5. Östersund

Två matcher kvar och allt i egna händer inför en uppflyttning till allsvenskan. Det är inte bara i allsvenskan som det är rafflande ända till sista matchen!

6. Johan Oremo

Det är inte första gången jag hyllar honom i den här listan, men so what. Killen levererar ju hela tiden! I veckan nådde han sitt 50:e allsvenska mål under nio säsonger samtidigt som han tangerade sitt eget målrekord från 2007. Tänk att vara i målform i nio år! Respekt Oremo. Respekt.

7. Publikrekord

Och apropå rekord. Kärleken till Hammarby slog ett fantastiskt rekord i helgen. Helgens publiksiffra betydde att Hammarby slagit Örgrytes allsvenska publikrekord genom alla tider med 25 507 personer i snitt på hemmamatcherna under året. Det är 17 personer mera än Örgrytes gamla från 1959. Det är bara att gratulera: Söders bröder glöder!

Pamela Andersson