Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: "Kvinnor ska vara vackra och snygga – men fy skam om någon lägger för mycket tid på det"

Annons

– Jag tycker det ser så oförskämt ut när tjejer sminkar sig på bussen.

Kommentaren kommer från en man jag hamnat bredvid på en middag. Vi pratar arbetstider och jag har precis berättat hur jag blivit proffs på att sminka mig i kollektivtrafiken och på så sätt lyckats tjäna in en kvart varje morgon den senaste veckan. Men min bordsherre skakar på huvudet och verkar långt i från imponerad. Jag frågar varför och får svaret att det känns för privat att se det.

Märkligt nog blir jag inte helt förvånad, kanske var min berättelse ett test från mitt håll för att se om veckans senaste känslor varit befogade. Hur jag stressat tittat mig omkring när jag plockat upp min lilla mascara och målat fransarna svarta, och hur jag låtit necessären ligga kvar om jag ens fått en tillstymmelse till arg blick.

Läs också: Elva år av tvåsamhet – en kärlekshyllning

Men arga blickar över vad? Vad är det som provocerar mannen på middagen och dessutom får mig att känna mig så, tja, dum? Vad är det hemliga och privata med att se kvinnor göra sig snygga? För det kan knappast komma som en nyhet att perfekta fransrader och röda läppar är något kvinnor inte vaknar upp med?

Om vi skippar omskrivningar är det helt enkelt så att om du föds som tjej kommer du växa upp med större krav på ditt utseende. Det är 7-åriga tjejer som nyper sig i magen och bantar, tjejer som i störst grad drabbas av ätstörningar och som bekant är det ju just till tjejer som hela butiker, koncept, sajter, tv-program, produkter och operationer vänder sig till med budskap om hur våra utseenden kan förbättras.

Podd: Nöjesprofilen Hanna "Hanapee" Persson gästade premiäravsnittet av podcasten En Slät Kopp

Ovanpå det finns alla miljontals instagramkonton öppna för offentliga recensioner kring tjejers utseenden – eller gammelmedier redo att poängsätta kvinnliga politikers frisyrer och rapportera från galor som till exempel Nobelfesten med fokus på kvinnors klänningar och mäns prestationer. Men samtidigt som jag som tjej ska bry mig om sitt utseende – drabbas jag ofta av känslan av att vara fjantig när jag gör det. Att det här med sminka sig, måla naglarna och locka håret är töntigt. För att det är tjejigt. Precis som att få ett kärringstopp med bilen eller slå med tjej-träet på gympan är saker som tjejer gör eller intresserar sig för alltid lite sämre och lägre i status.

Tjejer och kvinnor ska vara vackra och snygga - men fy skam om någon lägger för mycket energi eller tid på det. Speciellt om stackars livrädda män på bussen tvingas titta på. Samma män som efter en lång läktarsittning vid fotbollsmatch plötsligt glömmer bort den här gränsen mellan privat och offentligt och hittas urinerandes i varje gatuhörn.

Så finner jag mig i middagen och svarar mannen bredvid att det han säger låter som dubbelbestraffning mot mig och alla kvinnor som sminkar sig – inte nog med att jag är uppvuxen i en värld som säger åt mig att vara snygg så ska jag också tvingas skämmas och känna mig pinsam när jag gör det.

Det om något är väl oförskämt.