Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KRÖNIKA: Nej, föräldrar, SVT:s julkalender är inte porr för barn

Annons

När jag skriver den här krönikan så har årets julkalender på SVT ännu inte haft premiär. Något som dock redan har hunnit ha premiär är årets första mediala raseriutbrott från upprörda tittare, som bara efter att ha sett ett kort klipp från kalendern bestämt sig för att direkt kasta ut teven i en snöhög och sluta betala tv-licensen.

Årets julkalender i SVT är signerad Erik Haag och Lotta Lundgren (kända från "Historieätarna"), och klippet visar hur en 70-talsfamilj i ett kollektiv förklarar för barnen vad ”vuxenskönt” är för något. Såhär låter det i klippet:

”Flickor har slidor och pojkar har snoppar. Nu ska vi försöka då ta det här lite seriöst. Snoppen åker in i slidan och det är något vi vuxna kallar för vuxenskönt. Det här är egentligen inte så komplicerade saker. Däremot, det som händer i Bolivia...”

Denna scen har fått ett flertal föräldrar att RASA i SVT:s kommentarsfält. Dammluckorna till helvetet är öppnade. ”Mina barn kommer inte få se detta flummande/sexundervisning”, ”Ska ni börja sända porrfilm för barn snart eller?” och ”ska ni visa när de agar barnen också?” En klassisk tittarstorm, helt enkelt.

LÄS OCKSÅ: Från vikingatid till nutid med "Historieätarna" i nya julkalendern

Alltså, jag blir så himla trött av det här. Nu får man inte ens säga ”snopp” i TV längre utan att folk ska jämföra det med ett oförlåtligt övergrepp mot samtliga av Sveriges stackars barn. Bara för att man säger ”vuxenskönt” så behöver ju inte det betyda att barnen direkt tar skada och börjar penetrera varandra hejvilt på fritids.

Jag har inga barn själv och har ingen aning om hur jag kommer uppfostra framtida avkommor, men jag kommer troligtvis ha större problem än att de hör ”snopp” på TV en mörk decembermorgon. Det är troligtvis det minsta problemet jag kommer ha. Om man verkligen tycker att det är en traumatisk katastrof för barnen så vet jag inte riktigt hur man ska förbereda dem för resten av livet.

Ska man kanske hålla för öronen på dem tills dagen de blir byxmyndiga? Det kanske är jobbigt att inse för vissa föräldrar, men barnen kommer troligtvis att få reda på hemligheten bakom ”vuxenskönt” lite för tidigt ändå, hur mycket man än stretar emot. Om de har tjuvläst baksidan av mammas exemplar till "Fifty shades of Grey" så är det redan kört!

Jag tycker det är bra att SVT vågar tänka utanför ramarna. Nu är det naturligtvis inte så att årets julkalender är en enda stor orgie. Det här rör sig om 30 sekunder och ett (1) avsnitt av 24. Hoppas att Sveriges barnpsykologer inte får jobba ihjäl sig i jul. Tänk att först ta sig an ett ensamkommande flyktingbarn från Syrien och därefter en traumatiserad 7-åring från Hofors som hört någon säga snopp första gången.