Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: P-pillerdebatten - det är något fel i vår syn på kvinnan

Huvudvärk, humörsvängningar, nedstämdhet, illamående, oregelbundna blödningar, viktökning, minskad sexlust, smärtor i brösten och akne. Låter det som trevliga tillstånd?

Det är för många kvinnor vanligt förekommande tillstånd i deras vardag. Biverkningar för den som äter p-piller eller har någon form av preventivmedel med hormoner inne i sin kropp. Tillstånd som kvinnor försöker stå ut med för att kunna ha sex utan att bli gravida. Hormoner som i värsta fall kan leda till proppar och bröstcancer.

Hur kan vi utsätta oss för det? Hur länge har vi inte efterfrågat ett p-piller för män? Det sägs att det finns forskare vid Columbia University som för länge sedan tagit fram ett väl fungerande p-piller för män som dessutom var utan större biverkningar – men det kom aldrig ut på marknaden. Varför det? Läkemedelsföretagen påstår att det inte finns något intresse. Men saken är den att så länge ingen lanserar en produkt så kan där inte finnas någon kund, eller hur?

Någonstans tänker jag att vi kvinnor måste säga ifrån. Det räcker nu med all hormonpåverkan av våra kroppar. Allt ansvar vi ska ta, smärta och risker. Och på kuppen tappa sexlusten. Det är inte värt det. Verkligen inte! Och det är hög tid att män kräver att få ett alternativ till kondom och själva ta ansvar för möjlig befruktning.

Jag läser på nätet om en som jobbar med att framställa ett p-piller för män – att det får inte rubba hormonbalansen, sexdriften, vikten eller ge några bieffekter över tid för då skulle inte män köpa produkten. Är inte det märkligt så säg? Halva befolkningen, den kvinnliga, förväntas stå ut med världens biverkningar medan det står självklart att den andra delen, männen, aldrig i livet skulle utsätta sig för dessa tillstånd. Inte ens för ett knull.

Det är något fundamentalt sorgligt och fel med vår tids syn på kvinnan – fortfarande långt ifrån jämställd. Förhoppningsvis är vi på väg åt rätt håll – men det går ju så rackarns långsamt! Inte förrän några motorcyklister la sig att sola på den franska rivieran i skinnställ (bikekini?) och hjälm med visir blev det uppenbart hur absurd lagen om burkiniförbud på stranden var och förbudet togs bort.

En skämtteckning visade Frihetsgudinnan i bara underkläder och med undertexten att den franska polisen varit där. Jonas Gardell skrev en text om att "Män vill tvinga kvinnor ta på sig kläder. Män vill tvinga kvinnor ta av sig kläder. Enda gemensamma nämnaren: Män vill tvinga kvinnor".

Texten togs bort av Facebook som är ivrig att censurera amningsbilder och annat som just rör kvinnor. Det är hög tid att vi börjar bestämma över våra egna kroppar. Lära känna dem. Vet man när man har ägglossning så är det bara fem dygn före och ett efter som man kan bli gravid. Men detta är givetvis inget läkemedelsbranschen vill uppmuntra att vi följer. De lever på vår osäkerhet. Om vi kvinnor lyssnar till och litar på våra kroppar kommer de förlora pengar och vi vinna en sexlust utan dess like!

Läs mer av Anita Jacobson: Semesterdrömmen kanske landade platt

Lust är det vackraste som finns - oftast