Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Riksmedierna struntar i journalistik om oss som bor utanför storstäderna

Vad du ser när du tittar ut från ditt köksfönster på morgonen styr din bild av verkligheten.

Och sitter du i huvudstaden och skriver för huvudstaden så kommer det alltid att vara din norm.

I Stockholm finns Aftonbladet, Expressen, DN, SvD, DI, SVT, SR, TV4 och TT. Sammantaget dominerar dessa journalistiken och bilden av Sverige.

Stockholm har flest journalister per invånare. Det har betydelse för hur verkligheten beskrivs.

I kartläggningen som Institutet för mediestudier gjorde 2015, om journalisters bostadsorter, så fanns det 4,9 journalister på 1000 invånare i Stockholm.

Rikssnittet ligger på 1,4, men de allra flesta kommuner kommer inte ens i närheten av det. Det urbana är centrum i riksmediernas medieverklighet. För att inte tala om redaktörsmakten.

För periferin innebär det ett närmast omöjligt uppdrag att bli beskriven utifrån sig själv i centrum. Landsbygden blir istället något exotiskt, ett problemområde eller något som ”borde lära sig av staden”. Den är det där, därborta med stadens ögon.

I samband med att Riksdagens landsbygdsnätverk nyligen bjöd in till samtal om landsbygden med underrubriken ”Vem bryr sig?” så presenterade Hela Sverige ska leva en kartläggning av ledarsidorna hos DN, SvD, Aftonbladet och Expressen.

Förvisso gick antalet ledartexter, blogginlägg och krönikor från i stort sett noll 2011 till 33 stycken 2016 (av kanske omkring sammanlagt 4000 på ett år).

Några av rubrikerna visar tydligt normen; ”Rättvisa är inte en opera i varje buske” och ”Hela Sverige kommer inte att överleva”.

Inte bryr sig riksmedierna om landsbygden på riktigt! Ska detta ändras måste det göras handgripligt, snack funkar inte. Till yttermera visso finns ju lokaltidningar som i närmast struntar i sin utgivningsort i sin opinionsjournalistik!

Stadsperspektivet är kompakt, men om det finns ett litet grässtrå som sticker fram genom betongen så kan det skymtas hos Aftonbladet.

Obundet socialdemokratiska AB hade noll, nada och intet intresse 2011. 2016 skrev AB 13 av 33 ledartexter om glesbygden, men då fanns det ju en S-minister att heja på.

Tacket för att Aftonbladet ibland kan sätta periferin i centrum ska alltså inte riktas till Schibsted-huset vid Stockholms central utan snarare till att man ställer sig i hejarklacken för civilminister Ardalan Shekarabi (S)...

Public service borde få ett nytt ägardirektiv så att till exempel SVT Aktuellt flyttar till Göteborg medan Ekot ”kvart i fem” och ”kvart i sex” med fördel kunde läggas i Östersund.

En annan variant vore att SVT2 görs till en upphandlad kanal för medieproducenter utanför Stockholm.

Ett tredje sätt vore att ge presstöd till en nationell nyhetssatsning som inte har sin centralredaktion i en storstad.

Ska svaret på ”vem bryr sig” bli ett annat än det blivit på senare år går det inte att fortsätta på samma sätt som nu.