Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Skidikonens beslut kom som en tidig julklapp

Vår krönikör Pamela Andersson rankar de hetaste sportsnackisarna – på sitt unika sätt.

1. Anders Södergren

Få skidåkare har varit lika populär som Anders Södergren. Under sina 15 år i svenska längdlandslaget var han lika stor i Sverige som i Norge och när han (trots att han egentligen bara var reserv) fick åka VM-femmilen i Falun i vintras fick han ett sådant stöd av publiken runt spåret att det fortfarande susar lite i öronen. Att vinna stora medaljer på OS och VM är ingen garanti för att bli älskad – men Södergren har blivit älskad på alla plan. Hans offensiva och ärliga körning hyllas av alla, men kanske är det viljan att offra sig själv för andra (vem minns inte när han bromsade klungan för att hjälpa fram Marcus Hellner och Johan Olsson till OS-guld och brons 2010?) som bäst kännetecknar honom. Och just den egenskapen kommer vi kanske att få se i vinter igen. Skidikonens beslut att tävla för Team Exspirit där landslagskompisen Daniel Richardsson också håller till kom som en tidig julklapp – han skulle ju sluta! – och själv känner jag hur intresset för Ski Classics plötsligt blev ännu större! Herregud, vilka dueller det kan bli i långloppsspåren när Södergren drar fram Richardsson som kämpar mot Johan Olsson och bröderna Aukland och så dyker en Northug upp och hugger på det! Med en vintersäsong utan ett mästerskap tornar Ski Classics-serien upp sig som värsta grymma utmanaren till Världscupen – inte minst för att det kommer att vankas svenskmöten på riktigt långa klassiska distanser. Wiii! 

 

2. Therese Alshammar

Tillbaka efter barnafödande och skada och tar ett SM-guld på 50 fritt. Låt vara att det var på grund av Sarah Sjöströms tjuvstart, men ändå. Tessan satsar på ett nytt OS och passade i comebacken också på att kritisera ålderfixeringen i Sverige. En kvinnofälla sa Tessan och jag håller med. Är man så bra som Alshammar är det resultatet man ska fokusera på. Inte hennes födelsedatum. Basta.

 

3. Linus Ullmark

Gör storsuccé i NHL-laget Buffalo, och senast i lördags blev han stor matchvinnare när han räddade 35 av 37 skott mot Vancouver. Ullmark från Kramfors kom till Modo 2009 och spelade i klubben så sent som förra säsongen innan Buffalo plockade över honom.  En snabb titt i SHL-tabellen och jag konstaterar att tajmingen för Modos del kunde ha varit bättre…

 

4. Pamparna

Nu faller de, den ena efter den andra och jag vet att det är lätt att säga efteråt att jag visste det, men jag säger det ändå. Jag visste det! Girigbukarna i de högsta idrottsliga organisationerna FIFA, UEFA och nu senast IAAF, det internationella friidrottsbundet, står med byxorna neddragna. IAAF-presidenten Lamine Diack greps i veckan av den franska polisen, misstänkt för att ta tagit emot mutor. Det var Diack som i en märklig röstningsprocedur snuvade Göteborg på VM 2021. Så ha! – där fick han.

 

5. Skidvintern

Det är 12 grader varmt i Stockholm i dag och nyligen 16 grader i Hudiksvall. Precis lika varmt (eller kallt) som det var i somras. Ur led är tiden.

 

6. Serena Williams

Blev bestulen på sin mobil och satte själv efter tjuven och tog tillbaka den. Bara för att du är kvinna ska du inte vara offer sa tjejen som är lika snabb på tennisbanan som utanför. Girlpower var ordet.

 

7. Therese Johaug

Har ökat sin förmögenhet med 1000 procent på fem år och har nu ett varumärke värt 30 miljoner (!) kronor. I veckan lanserade norskan en ny klädkollektion som beräknas inbringa ytterligare minst 5 miljoner till varje år, och nu undrar jag bara vad Charlotte Kalla tänker kontra med? Underställ? Skidor? Gröt?