Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Skrota slumpgeneratorn – hitta tillbaka till traditionerna

Konkurrensen är lika uppenbar som mördande.
Sundsvall, med omnejden Timrå inräknat, kryllar av elitlag. Elitlag med ambitioner, elitlag med problem.
Att det saknas både pengar och publik är uppenbart. Lagen vänder och vrider på varenda krona, de pengar de har och de pengar de suktar efter.
Och inte blir någonting lättare när det är en briljant slumpgenerator som skapat spelprogrammen. I varenda serie.
Det är fullständigt omöjligt att förutse när våra lag ska spela, det är en veckodagstombola, ett tidslotteri.

Det var enklare förr. Björklöven spelade elitseriehockey på torsdagar och söndagar. Emellanåt smögs en och annan tisdag in.

På lördagseftermiddagarna kunde jag se Kenny Dalglish i Liverpool på Tipsextra.

Då var jag en lintott utan varken koll eller helhetsgrepp. Men jag visste i alla fall när mina lag spelade match, utan några noteringar i den kalender jag aldrig ägde.

Kikar jag i mobilen nu, där kalender, planering och schema finns är det som ett färgglatt Rorschachtest; fast helt utan synliga mönster eller linjer.

Sundsvall Hockey mötte plötsligt Pantern en lördagskväll klockan 18.40 – det finns inte mycket som lockar i varken tid eller rum där.

Sundsvall Dragons, som helst av allt vill spela på fredagar, tog emot Norrköping i torsdags. För att vänta på nästa hemmamatch till annandag jul, tre veckor senare. Och då ska vi komma ihåg att Dragons redan haft 35 höstdagar i rad utan en endaste match i Sporthallen.

När Granlo BK spelar känns lika ovisst. Timrå IK har spelat hemmamatcher på alla veckodagar utom måndagar och onsdagar. De övriga fem veckodagarna är matcherna relativt prydligt utspridda, som om någon skjutit med en hagelbössa rakt in i hockeykalendern. Det är som Per Ledin sade i affekt en gång; "Nu är råttet mågat".

Det är tufft för lagen i distriktet att vinna kampen om publiken. Att sälja in sin produkt på marknaden, som det så vackert skulle kunna heta.

Men hur enkelt är det när traditionerna inte längre finns, när vartenda spelschema är helt slumpmässigt?

För att lagen ska ha någon långsiktig chans att återvinna publikens förtroende tror jag att ordning och reda är en bra början.

Det må vara omodernt och naivt, men låt lagen hitta sina dagar, sina mönster.

Skapa spelprogram som ger lagen möjlighet att bygga upp lite tradition igen.