Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Sveriges coolaste och tuffaste sporttjej kommer från Sundsvall

Vår krönikör Pamela Andersson rankar de hetaste sportsnackisarna – på sitt unika sätt.

1. Wolfgang Pichler

Säga vad man vill om tysken från Ruhpolding, men ingen kan som han hitta svenska skidskyttetalanger. Redan innan helgens världscuptävlingar i Östersund hyllade han sitt nya fynd Jesper Nelin som han "hittade" i somras när Nelin tog SM-guld på rullskidor (!). Han fick Jesper att flytta till Östersund, skidskyttemekkat i Sverige, och vad hände? Nelin, helt grön på den här nivån, skrällde och blev högst överraskande 16:e man direkt i premiären! Jag vet, det är långt ifrån landslagets glansdagar med Ekholm, Zidek, Ferry och de andra och vissa grimaserar lite surt i dag över att det svenska laget är tillbaka på sportens bakgård. Därför var helgens världscuppremiär på hemmaplan också så viktig för comebackande Pichler och hans talangteam. Att börja om är inte lätt och ofta blir det två steg framåt och sedan kanske ett steg bakåt, och det är så betydelsefullt att det kommer en sådant här wow-resultat då och då trots att teamet bara är i uppbyggnadsfasen inför det långsiktiga målet OS 2018. Jesper Nelin, 23 år, är en talang utöver det vanliga har Pichler sagt och debuten visade att fingertoppskänslan fortfarande är grym. Lägg därtill att talangerna Linn Persson, 21 år och Anna Magnusson, 20, tog sina första världscuppoäng éch Elisabeth Högberg gjorde sitt livs näst bästa resultat (15:e plats) och Pichler och hans gäng har börjat sin långa vandring till Pyeongchang 2018 på ett mycket bra sätt!

2. Sarah Sjöström

Fick Bragdguldet i tisdags och visade varför i helgen. Tre EM-guld och två EM-silver. Jag saknar ord för den här tjejen. 

3. Norska dominansen

Man fattade ju att det skulle bli mycket norskt på längdpallen med tanke på att de främsta utmanarna genom åren (Calle Halfvarsson och Marcus Hellner) var sjuka, men det här är ju löjligt. Tre norska herrlag på pallen i stafetten och lägg därtill att det fjärde norska laget kom på nionde plats betyder alltså att 16 norrmän kom i mål före första svensk. Det blir en lååång, tung vinter… 

4. Ski Classics

… om inte svenskarna i Ski Classics slår till alltså! Långloppsserien har de senaste åren blivit mer och mer populär men det är inte förrän i år som tävlingsformen slagit igenom "på riktigt". Med svenska åkare som Daniel Richardsson (13:e på söndagen), Anders Södergren och Johan Olsson (båda sjuka) har intresset för Ski Classics ökat rejält. Själv satt jag hela tiden och zappade mellan SVT (där världscupen sändes) och TV12 (Ski Classics hemvist) och ändrade bara när det visades reklam i tolvan. Det hade aldrig hänt för bara något år sedan.

5. Anna Holmlund

En av de coolaste och tuffaste sporttjejerna vi har i Sverige kommer från Sundsvall. Anna är skicross-sportens Anja Pärson, aldrig rädd för att säga vad hon tycker, alltid med i toppen – och med en ofattbar förmåga att resa sig efter otaliga krascher. I helgen blev det en andra plats i världscuppremiären. Siktet hymlar hon inte om: Att vinna hela baletten. Förstås. 

6. Perra Johnsson

Han kom, han sågs – och han reste på semester. Men med Per-Erik "Perra" Johnssons intåg i krislaget Leksand fick i alla fall dalmasarna hoppet tillbaka. Tre raka segrar och en förlust hann det bli innan Perra "tvingades" fullfölja sin planerade semester och nu är det upp till spelarna att fullfölja Perras inslagna linje utan sin tränare. Fyra matcher missar demoncoachen – klarar ni det, grabbar?

7. André Myhrer

Bergsjösonen har blivit ett enmanslandslag i storslalom efter att Calle Lindh lagt av och Matts Olsson blivit skadad. Efter alla alpina säsonger känns det snopet att inte ha ett helt koppel killar att heja på. Och vem ska Myhrer nu lira gitarr för?