Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Timrås geniplan misslyckades – finns någon ny?

Vår krönikör Pamela Andersson rankar de hetaste sportsnackisarna – på sitt unika sätt.

1. Tour de Norway

Jag erkänner; jag har verkligen älskat Tour de Ski. Ända sedan Charlotte Kallas fantastiska seger 2008 där Gunde Svan sprang vid sidan om och skrek sig hes när hon stegade uppför Alpe Cermis har touren varit mitt absoluta vinterjullovsnöje. Det har inte spelat någon roll att Kalla inte ens har kommit på pallen efter den där första magiska segern – det har alltid varit så überspännande till de sista skälvande kliv-kliv-överlev-stegen uppför slalombacken både på dam- och herrsidan. 

Ända fram till nu. I år dog mitt intresse redan efter den tredje tävlingen. 

Och jag vet att jag inte är ensam. 

Publiken på plats är missnöjda. Tv-tittarna är missnöjda. Åkarna är missnöjda. Och jag tror faktiskt att även FIS är rejält missnöjda. 

Att hetsa upp sig för norska mästerskapen är svårt, det tycker norrmännen själva också. I söndags var det (återigen) en helnorsk pall på både dam- och herrsidan, norrmännen har hittills i vinter tagit hem 50 pallplatser av 72 totalt (!), men vi kan ju knappast be norrmännen slå av på takten. Tyvärr. 

Det man däremot borde se över är bonussystemet som gör att redan överlägsna segrare blir ännu överlägsnare. Ta bara söndagens jaktstart där Martin Johnsrud Sundby startade med en minut och tjugo sekunders försprång och inte bara belönades med en ny världscupsseger utan även med ytterligare 15 sekunders bonus till nästa tävling… Suck. Det är nästan skrattretande. 

På tisdags är det dags för fortsättningen i Tyskland, och Gud, jag kan knappt bärga mig! Så himla spännande! Not. Nä, efter den här säsongen får nog FIS sätta sig ner och ta sig en rejäl funderare över det där bonussystemet. Annars är risken stor att Tour de Ski förintar sig själv.

2. Juniorkronorna

Det är verkligen svensk juniorsport som hållit oss på helspänn det senaste halvåret. Först U21-grabbarna och sedan U19-tjejerna som tog EM-guld i fotboll – och nu febrar vi för hockeyjuniorerna. Hur det än går mot Finland i semifinalen har Sverige räddat julhelgernas tv-tittande, annars hade man väl storknat i alla gamla repriser. Dessutom är det alltid kul att se nya stjärnor tändas. Som svenska målvakten Linus Söderström eller blott 17-årige finländske jätten (190 cm lång!) Jesse Puljujärvi som faktiskt är född svensk, i Älvkarleby…

3. Jack Butland

Jag älskar stories om stora stjärnor som är hjältar även utanför planen. Fotbollsmålisen Jack Butland i Stoke tillhör en av dem. När Storbritanniens damfotbollslag för döva behövde pengar för att kunna spela i OS skänkte 22-åringen 65 000 kronor ur egen ficka med hälsningen: "Jag har lärt mig mycket från stora turneringar, upplevelser jag aldrig glömmer, och jag skulle älska att ni fick chansen att göra detsamma." Stort tycker jag.

4. Anton Forsberg

23-åringen från Härnösand hyllas i dag i NHL-laget Columbus Blue Jackets. Svensken, just upplockad från AHL, fick hoppa in på övertid mot Washington och räddade inte bara skott från Ovetjkin och Bäckström utan klarade även en utvisning och därefter ett straffavgörande. Tack vare Forsberg vann laget med 5–4 – och tja, man borde ju inte bli förvånad. Heter man Forsberg och har spelat i Modo (bland annat) så är det bara en tidsfråga innan man blir en historisk hockeyhjälte!

5. David Rundblad

Tristare då för Skellefteås David Rundblad som i somras vann Stanley Cup med Chicago och nu skickas till den schweiziska ligan efter en kortare tur via AHL. Det svänger snabbt i hockey…

6. Timrå

Genidraget misslyckades. När Timrå lånade in Modos förstemålvakt Adam Reideborn för den viktiga matchen mot Björklöven var det för att bryta förlusttrenden. Istället blev det tvärtom. Björklövenseger och Timrå har nu fyra raka förluster bakom sig. Hm. Nån som har en ny plan? Sickan? 

7. Nyårsbackhoppningen

Gäääsp. En enda lång väntan till dess att Ivanhoe börjar.