Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Underhundarna från Norrland bet i från

I min värld trodde jag på kval när jag och kollega Lund befann oss på den allsvenska upptaktsträffen i Upplands-Väsby en grå och snögloppig måndag i mars.

Det var jag rätt ensam om i den stora lokalen.

Den samlade expertisen tippade att GIF Sundsvall skulle åka rakt ur.

Ingen Kevin Walker, inga resultat på försäsongen att tala om, inga Forsbergs, få värvningar och redan skadedrabbade var argumenten. Typ.

När väl tränaren Joel Cedergren klev upp på den stora scenen fick han en rak fråga av konferenciern Jonas Dahlgren om han här och nu skulle ta en kvalplats.

Svart blev lika kort som koncist som kärnfullt:

– Nej.

Sedan presenterade han spelartruppens interna målsättning – topp tio.

Jag tittade på Lund, Lund tittade på mig.

Sedan kom premiären och 1–4 mot Malmö FF och tvivlet sköt fart som Tussilagon i Busbacken om våren.

Men med kontinuitet i både ledarstab och spelartrupp kommer man långt. Med en tro på material och ett eget spel ramlar poängen in även om skador, sjukdomar, avstängningar och utvisningar har jävlats längs vägen.

Även om missräkningar mot bottenkonkurrenter som Falkenberg och Åtvidaberg hemma på Norrporten stökade till det liksom dikeskörningen på Nya Parken i Norrköping.

Underhundarna från Norrland har gjort vad man kan begära, de har leverat, de har bitit sig kvar i Allsvenskan med två höstmatchers marginal. Med ett enda nyförärv som tagit plats i startelvan – Luxemburgs landslagsmittfältare Lars Gerson.

Bara det är någon form av klubbrekord och jag skulle tro att GIF-gänget i himlen ler, att Mack-Allan skickar upp filthatten ännu högre upp i stratosfären.

Lidén, som är vår störste matematiker här på redaktionen, har räknat ut att det var 3 291 dagar sedan GIF-supporters kunde luta sig tillbaka, andas och bete sig normalt folk för att avslappnat följa en seriematch när solen står lågt.

Det är värt rejäla bandyklappar så här i slutet av oktober.

Det är även tränarduon Cedergren och Franzén.

Låt vara att de inte är bäst i klassen på byta, men handen på hjärtat vilken tränare i GIF Sundsvall har varit fullkomlig? Duon har fått ut mycket av sitt GIF 2015.

Ett nytt allsvensk kontakt räcker för mig.

Så nu är frågan åt vilket håll GIF Sundsvall vandrar i den allsvenska tabellen 2016? Det andra året som ska vara så svårt.

Kontraktsläget ser lovande ut. En god grund är lagd i och med att alla i startelvan mot Helsingborg utom Tommy Naurin och Jón Gudnu Fjóluson har kontrakt över nästa år.

Vad Fjólusongate slutligen mynnar ut i återstår att se, även om jag har svårt att se att han blir kvar. Vidare har belgiska Mechelen tidigare visat intresse för Joakim Nilsson, så det är möjligt att en skicklig mittback måste in.

Liksom en central mittfältare (Robin Tranberg?), en eller två yttermittfältare där trion Daniel Sliper, Simon Helg och Adam Chennoufi alla har utgående kontrakt.

Och en högerback eftersom Eric Larsson är tämligen solo på den positionen ...

Silly season är här.

Vad det gäller söndagens 2–1-seger mot Helsingborg är det på sin plats att tacka för underhållningen.

GIF:s första 20 minuter är ibland de bästa jag har sett i år.

Sådan aggressvitet, sådan hunger. De var som en svulten flock vargar.

Eller underhundar om ni så vill.

Läs också: Han kan bli GIF Sundsvalls första nyförvärv

Läs också: Hasanis sena styrning gav tre poäng

Läs också: Han var bäst på planen

TV: Här firar GIF-spelarna i omklädningsrummet

TV: Här firar GIF-spelarna med fansen – Fjóluson berättar om skriverierna

TV: Här avgör Hasani

Krönika: Underhundarna från Norrland bet ifrån