Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KRÖNIKA: Vända ryggen mot bokryggen

/

Annons

Har ni tänkt på hur många låtsasböcker som står i hyllorna nu för tiden?

Alltså romaner och diktsamlingar som ser läckra och vackra ut, men som inte är tänkta att läsas av någon.

För många år sedan gav det stort eko när ett högklassigt Stockholmshotell lät pryda sin foajé med en gigantisk bokhyllevägg. Skinnryggarna skänkte både patina och förtroende åt entrén. Det hände undantagsvis att man såg gäster sitta och läsa lyrik i baren. På den tiden, alltså.

Nu finns de överallt – böckerna som inte är tänkta att öppnas alls. En multinationell pubkedja har äkta böcker i äkta bokhyllor som genomgående inredningskoncept. På designlinjernas examensutställningar förekommer tricket ofta: bordet som bärs upp av en boktrave. Eller lampan som är fäst ovanpå en bokskulptur. Eller klassikerstolen där den som sitter bärs av böcker. Den senaste konstutställningen jag bevistade byggde på objekt som skapats av slaktade, urskurna gamla böcker. Också i de mer avancerade kommersiella skyltningarna förekommer de: Emelie Flygare-Carléns, Carl Grimbergs, Agnes von Krusenstjernas samlade – och bortvalda – verk. Ofta handlar det skinnband, med bladguld i bokstäverna.

Sannolikt är det här en alldeles logisk tolkning bild av tiden vi lever i. Ytan är viktigare än innehållet. Åsikter finns det om allting, men allt färre orkar bry sig om vad någon sade i ämnet nyss eller igår eller för länge sedan. Än mindre på allvar möta motståndet i andras tankevärldar och tankesystem. Boken har förvandlats till en symbol för den bildning allt färre vill samtala med.

Ett mer förtröstansfullt synsätt är prydnadshyllorna signalerar en sorts respekt, kanske rent av kärlek.

Det finns så många sätt att handskas med tid och förändring. Själv är jag uppvuxen i de avlutade möblernas tid. Ni vet när helt dugliga soffor och stolar doppades i frätande bad för att bli av med sin färg, torka ut och bli skrangliga – och därmed kännas ännu äldre och ännu mer äkta.

Tänk alla dessa vagnshjul, räfsor och såll som på den tiden hängdes på uthusväggarna. De verkade axla rollen av övergångsobjekt, och gav en sorts signal till omvärlden att i det här huset vördar man minsann sin historia.

Nästa gång du sitter i den där pubmiljön – prova att bläddra lite i designen. Till och med en liten stunds läsning kan förändra ett liv.

Jag lovar: det händer betydligt oftare än vad många tycks tro.

Annons