Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Vidga dina vyer i stället för att blocka!

Sofia "Mymlan" Mirjamsdotter tycker till om sociala medier.

En av de saker jag älskar allra mest med internet och sociala medier är möjligheten att jag genom dem får tillträde till människors tankar på ett sätt som var mer eller mindre omöjligt för 20 år sedan. Många delar med sig av både allmänna funderingar, åsikter och privatsaker som jag kan ta del av, saker som det utan internet hade tagit ett helt liv av ständiga samtal med människor för att få veta, om ens då. Dessutom får jag ta del av tankar från människor som lever helt andra liv än jag gör. Personer som tycker annorlunda, som har helt andra referensramar och på så sätt hjälper mig att vidga mina vyer. Jag kan rakt av säga att jag är en betydligt klokare människa med mycket större förståelse för andra tack vare nätet än jag annars skulle ha varit.

Därför blir jag mer eller mindre bestört när jag dagligen får veta hur vanligt det är att blocka personer som tycker fel. Hur många det är som döljer statusar och människor som de inte vill se i sitt flöde, för att de är ointressanta eller provocerande. För att de skriver om tråkiga saker eller bara är allmänt störiga.

Jag twittrar en hel del, och märker att så snart jag skriver något som kan uppfattas som tråkigt, kontroversiellt, ointressant eller bara för mycket (alltså varje gång jag twittrar) så blir jag avföljd av någon eller några personer. Det är helt okej. Men själv gör jag aldrig så. Eftersom jag tror att det är just de personerna som provocerar mig som jag kan lära mig något av. Eftersom jag vill vidga mina vyer. Eftersom jag älskar att ta del av tankar som skiljer sig från mina.

I min vardag, bland mina närmaste vänner och det umgänge jag väljer att omge mig med försöker jag att välja personer som jag delar intressen med. Människor som kan bekräfta mig och min världsbild. Det är förmodligen mänskligt. Men just därför använder jag internet till motsatsen. Till att utmana min världsbild och hjälpa mig att förstå varför alla inte tycker som jag.

Jag ser då och då Facebookvänner som ber personer som har åsikter de ej sympatiserar med att ta bort dem som vänner. Jag tänker tvärtom. Jag tycker såklart att mina åsikter är de rätta, och önskar att fler delade dem. Då tjänar jag ju inget på att rensa bort alla som inte tycker som jag, eftersom jag då också förlorar möjligheten att eventuellt påverka dem i rätt riktning.

Det kan vara bra med blockeringsfunktionen, då den används för att slippa direkta elakheter, hot, påhopp och personer som gör en illa på riktigt. Men att använda den för att skapa en bubbla av likasinnade och aldrig behöva utmana sin världsbild tycker jag är ett oskick. I de flesta fall är det inte den blockade personen som förlorar på det, utan den som blockerar och stänger ute oliktänkare.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel