Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kronofogden: Ta inte julen på krita

Julen är i antågande och därmed risken att handla för mer pengar än du egentligen har råd med.

Svenskarnas skulder har ökat rejält de senaste åren. Kreditkort används flitigt och hushållens förmögenheter har minskat genom fallande börskurser och högre lån. Och Kronofogden oroas över att fler löper risk att hamna i fogdens register.

– Jag vill inte påstå att det satt spår i Kronofogdens statistik än så länge. Men att skulderna ökar så pass mycket känns vanskligt i tider med lågkonjunktur och när antalet varsel ökar, säger Janne Åkerlund, kommunikatör hos Kronofogden.

Men kanske har den ökande pessimismen inför framtiden smittat av sig också på vårt handlande. Försäljningen av till exempel kläder och skor gick ned i oktober, enligt de senaste siffrorna från Statistiska Centralbyrån och Handelns Utredningsinstitut.

Enligt SEB:s senaste Sparbarometer har trenden att tära kraftigt på besparingarna för att öka konsumtionen brutits.

– Det är imponerade och tyder på att människor agerar förnuftigt. Samtidigt talar man som vanligt om att julhandeln kommer att slå nya rekord. Men köp inte julen på kredit, manar Åkerlund.

– Mitt råd är att spara till julen. Pessimismen har ökat och det känns klokt att hålla igen inför kommande år, säger Åkerlund och varnar som så ofta förr också för snabba lån.

Men på snabblåneföretaget Folkia har man hittills inte märkt någon ökning av antalet lån inför julen.

– Nej faktiskt inte. Däremot brukar antalet lån öka efter julen, säger Folkias marknads- och försäljningschef Marcus Lindström.

Vad man däremot noterat, enligt Lindström, är att medelåldern bland låntagarna stigit från tidigare strax under 30 år till 37 år i höst.

– Dessutom har kreditvärdigheten hos våra låntagare ökat, säger Lindström som tror att folk drar sig för att gå till sin vanliga bank för ett lån på 3 000 kronor.

Men Janne Åkerlund på Kronofogden tvivlar på att snabblånen inte ökar inför julen.

– I fjol var det en tydlig ökning och ett företag införde till och med något som man kallade julklappslånet med en förlängd betalningstid till 1,5 månad så att januarilönen skulle hinna komma, säger han.

Hans prognos för antalet betalningsförelägganden i år på grund av snabblånen ligger på över 30 000 personer.