Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kubal varslar 120 arbetare

Kubal varslar 120 arbetare. Orsaken är problem med den tekniska utrustningen i en stor del av aluminiumsmältverket.
Det beskedet gick ut till alla anställda i går förmiddag.
Ett väldigt tråkigt besked. Varslet är mycket större än vad vi hade trott, säger Stefan Hultman, klubbordförande för IF Metall.

Kubal har redan tidigare i höst varslat och förhandlingarna med facken, som precis blivit klara, slutade med att drygt 70 anställda sades upp.

När ST i onsdags frågade Kubals personalchef Agneta Gustafsson om nya varsel var på väg, så förnekade hon att det var så.

Men i går kom alltså ett nytt, ännu större varsel. Om det genomförs helt så kommer Kubal till sommaren bara att ha drygt 250 anställda kvar. Förhandlingarna med facket startar i nästa vecka.

Dessutom kommer företaget att göra en ny översyn av behovet på tjänstemannasidan.

Men vi tror inte att neddragningen där blir så stor, säger Ulf Vikberg, Ledarna, och Per Lang, Unionen.

Kubal håller på att genomföra en stor investering i verk 2 för att byta ut de gamla ugnarna mot nya, miljövänligare och effektivare ugnar. Jobbet i A-hallen är i stort sett klart och samtliga 120 ugnar kommer att vara i drift i januari.

Då skulle också renoveringen av B-hallen ha startat. De 142 gamla ugnarna skulle rivas ut och ersättas med nya ugnar. Men problemen med den tekniska utrustningen gör nu att det arbetet inte kommer igång.

I stället stoppar man produktionen i de ugnar som ännu är i drift i B-hallen.

Vi vet inte hur lång tid det tar innan vi kan börja renovera B-hallen. Det kan bli sex månader, men det kan också dröja ett år. Det finns ingen sådan utrustning att få tag i just nu och att reparera den tar väldigt lång tid, säger John Hoerner, vd för Kubal.

Med tanke på att Kubal nu lägger ett så stort varsel, så kan man nog räkna med att förseningen av projektet blir rätt stor.

Den senaste tiden har priset på aluminium fallit, det handlar nästan om en halvering sedan i somras. Skulle marknaden försämras ytterligare, så kan renoveringen av B-hallen i verk 2 vara i fara. John Hoerner utgår dock från att den ska genomföras.

Eftersom varslet nu gäller arbetare som jobbat på Kubal i så många år, så har också merparten av dem upp till ett halvårs uppsägningstid.

När arbetet med ombyggnaden i B-hallen kommer igång, så kommer vi att successivt återanställa personalen, säger John Hoerner.

Han säger också att man kommer att hålla informationsmöten med de anställda i nästa vecka och att man ska kalla in en coach/psykolog för att hjälpa de varslade.

Det erbjudandet ska också gälla de entreprenörfirmor på Kubal som varslat sina anställda, vilket ST berättade om i torsdagens tidning. Det handlar om cirka 50 personer.

De varslade kommer även att få hjälp av arbetsförmedlingen och de företag som hjälper till i omställningsarbetet.

Men i dessa tider när varslen duggar tätt blir det förstås inte lätt att hitta nya jobb.

Nej, och skulle några hitta nya jobb, så innebär det att Kubal tappat värdefull arbetskraft när företaget ska börja återanställa, påpekar Stefan Hultman, IF Metall.

Kubals vd John Hoerner beklagar att man tvingas varsla personal ännu en gång.

Det här handlar om människor, och det är mycket tråkigt att folk ska mista sina jobb. Därför är det också viktigt nu att de får snabba besked, så att de vet om just de kommer att ha kvar sitt jobb eller inte, säger han.